Centrum Ostravy trápí opuštěné historické domy a prázdné výlohy prodejen

27. březen 2024 14:28

V centru Ostravy je stále řada ulic, ve kterých jsou prázdné historické domy a prodejny. Podle radnice města je problém v soukromých vlastnících. Ti v centru vlastní hned několik cenných budov, řada z nich s nimi ale žádné plány nemá a domy proto chátrají a zůstávají prázdné. O pronájem prodejen v centru je přitom podle obvodní radnice velký zájem a ty, které úřadu patří, jsou zamluvené téměř okamžitě.

„Tady k vám někdo dojde na návštěvu a nemáte ho ani kam pozvat. Kdysi tady byla spousta obchodů. Třeba tady byla krásná rybárna, už tu není,“ ukazuje do výlohy paní Ludmila.

Stojíme na ulici 28. října v centru Ostravy, kde není prázdný dům se stejně prázdnou výlohou žádnou výjimkou. „Budovy, co tady právě vidíme, jsou v soukromém vlastnictví, a i když třeba obvod komunikoval s vlastníkem budovy, tak ten s díky odmítnul s tím, že si to řeší sám,“ vysvětluje místostarosta městského centrálního obvodu Ostravy David Witosz (Piráti).

Na ulici 28. října většina domů v úseku od hotelu Imperial až k Masarykovu náměstí podle katastru nemovitostí v soukromém vlastnictví. „V 90. letech se mnohé z těch domů změnily z bytových na nebyty. Byla to v té době nějaká vlna, že všude budou kanceláře a bude to lidem vydělávat, což se potom ukázalo jako mylné,“ dodává místostarosta.

Prázdné domy v centru řeší i ostravský magistrát. „My jediné, co můžeme dělat, tak přes dozorující státní správu můžeme dohlížet na to, jestli se udržují, zabezpečují,“ vysvětluje primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS).

Architekt Jan Řihák z Městského ateliéru plánování a architektury (MAPPA) ale tvrdí, že město může dopomoct k motivaci vlastníků třeba i stavební proměnou ulice. „Nedonutíme ty soukromníky, aby změnili svůj business, ale co město může dělat, je to, jak bude vypadat veřejný prostor. Určitě je chyba, že na pěší zóně máme tady hned dvě zaparkované auta, a přitom hned tady v průhledu vidíme další odstavná parkovací místa,“ všímá si architekt.

Podle magistrátu situaci pomůže stavba parkovacího domu za katedrálou Božského spasitele, díky které by měla část aut z centra zmizet. Jestli to ale pomůže i k tomu, aby se prázdné domy na jedné z hlavních ulic centra zaplnily, ukáže až jeho otevření.

Spustit audio