Češi nakupují oblečení a boty v Polsku. Nejde jen o úsporu, zákazníci si pochvalují i širší výběr

23. červen 2023 13:50

Čeští zákazníci se čím dál více oblékají v Polsku. Nákup oblečení a bot je tam levnější. Platí to zejména pro pohraničí, ale polští obchodnici registrují i zákazníky z českého vnitrozemí. Cena přitom není jediný důvod, české zákazníky do Polska láká podle obchodníků i větší výběr. Natáčeli jsme v moravskoslezském příhraničí.

„U nás bych to pořídila za tři tisíce a tam tak za tisíc,“ říká Blanka Piskarská z Ostravy. Mluví o nových společenských šatech. Za dva týdny povede k oltáři syna a chtěla mít šaty, jaké si vysnila. V Česku je nenašla, koupila je v Polsku. A nebude na svatbě jediná. „Syn si tam koupil komplet všechno. Dcera si tam koupila šaty a teď je na řadě manžel,“ dodává.

Obchody s oblečením v polském příhraničí

Pro obleky se jezdí do Těšína. Začínalo to u stánků, teď už jsou mnohé obchody kamenné. Jako ten od Anny Zienkiewicz. Přes 90 procent zákazníků má z Česka, jezdí sem maturanti i bankéři nebo místní politici. A typický model, který Češi chtějí? „Standardí oblek, je to oblek tmavomodrý, úzký střih s podšívkou a cena je 4950 korun,“ říká.

U jiného obchodu potkávám rodinu z 80 kilometrů vzdálených Hranic na Moravě. I Radek už má polský oblek, Monika s Helenou se dívají po letních šatech. A neláká je sem jen nižší cena. „Je tady větší výběr, různé velikosti. Není to jak v Česku, že se oblečou jen štíhlí lidé, ale tady se obleče každý,“ všímají si nakupující.

Řada lidí si tady našla i krejčí

Čím dál víc lidí si našlo v Polsku i své krejčí a krejčové. Renata Weber má salón v historickém centru a za kliku v něm bere čím dál víc Češek. „Polky rády nosí originální módu a vy Češky se už to od nás učíte,“ říká Weber.

Na polské straně řeky je obchod s oblečením nebo krejčovství téměř  na každém kroku, na té české nacházím jen jediný, u hlavního náměstí. „Jako většinou Češi, ale Poláci taky chodí. Spíš zdaleka, že sem jedou do lázní, tak se staví, ale mívám i polské,“ říká majitelka Gabriela Ščerbová. Prosperuje hlavně díky e-shopu, kde nakupují lidé z jiných částí země.

Tady u hranic se zkrátka pro oblečení chodí do Polska.

Obchody s oblečením v polském příhraničí
Spustit audio

Související