Česká kapela Lake Malawi v Eurovizi postoupila do finále

15. květen 2019

Česká indie-popová kapela Lake Malawi se zpěvákem Albertem Černým dnes uspěla v prvním semifinále písňové soutěže Eurovize, a v sobotu tak bude bojovat o vítězství. Soutěž se letos koná v Izraeli, protože loni s písní Toy vyhrála izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová.

Skupina Lake Malawi, která zpívá anglicky a která pochází z Třince, reprezentuje Českou republiku na Eurovizi se skladbou Friend of a Friend. Podle portálu Euronews má ale česká kapela mizivé šance, že by soutěž vyhrála. Za favorita portál považuje Nizozemsko, které se o postup do finále bude ucházet ve čtvrtek ve druhém semifinále.

Zpěvák Albert Černý: Nálepky „kapela z Eurovize“ se nebojím

Albert Černý (Lake Malawi)

„Eurovizi jsem také kritizoval. Změnil jsem názor. Ten, kdo poslouchá jakoukoliv hudbu, by tu soutěž neměl odsuzovat. Každý rok ji sleduje přes dvě stě milionů lidí. Má to obrovský počet fanoušků. Na základě zážitků, které s Eurovizí zatím mám, můžu říct, že je to strašně přátelské prostředí,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy zpěvák kapely Lake Malawi a letošní reprezentant České republiky na Eurovizi Albert Černý.

Finále se uskuteční v sobotu 18. května. Jako vždy do něj automaticky postupují zástupci pěti zemí, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace, což jsou Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko, a stát, kde se soutěž pořádá, tentokrát Izrael. Vítěze budou ze 41 zemí volit televizní diváci a odborná porota. Podle pravidel ale nemohou diváci hlasovat pro zástupce své země.

Izraelské pořadatelství od samého počátku budí kontroverze. Izraelská vláda původně usilovala o to, aby se Eurovize konala v Jeruzalémě, nakonec se ale organizátoři rozhodli pro Tel Aviv. Podle kritiků chce Izrael soutěží odvést pozornost od násilí v Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související