Český rozhlas Ostrava získal dvě ocenění na Grand Prix Svetozára Stračinu

29. březen 2019

Hned dvě ceny si odváží Český rozhlas Ostrava z nejvýznamnější mezinárodní soutěže rozhlasových nahrávek hudebního folkloru Grand Prix Svetozára Stračinu v Bratislavě. Hlavní cenu si z prestižního bienále odváží Radio Russia.

V konkurenci čtyř desítek soutěžních snímků z celé Evropy, ale i Kuby a Indonésie, získal ostravský rozhlas ocenění za technicky nejlepší nahrávku a také za nejlepší live nahrávku. Jde o skladby Jánske a Letěl, letěl roj, které zpracoval mistr zvuku Aleš Huber v hudební režii Jana Rokyty.

Hudební redaktor Jan Rokyta a mistr zvuku Aleš Huber

„Natáčení hudby, včetně folklóru, je dlouholetou tradicí ostravského rozhlasu a jsem hrdý na to, jak skvělé odborníky, zvukové mistry a hudební režiséry, zde máme,“ neskrývá radost nad úspěchem programový šéf Českého rozhlasu Ostrava Richard Piskala.

Mezinárodní porota hodnotila v průběhu dvou dnů 39 soutěžních nahrávek autentického i stylizovaného folkloru. „Úroveň letošních snímků byla velice rozmanitá, ale jako vždy na vysoké úrovni, i když některé země jako třeba Polsko a Maďarsko malinko zaostaly za svým uměním z minulých let,“ poznamenal hudební redaktor Zdeněk Tofel, který byl přímo na místě.

Výsledky Grand Prix Svetozára Stračinu 2019:

Hlavní cena byla udělena nahrávce O krásnom tátošovi (RTR - Radio Russia)

Pět vedlejších cen pak porota udělila nahrávkám

 - Jánske (Český rozhlas Ostrava); za nejlepší technickou kvalitu

 - Deštivý (Polský rozhlas); za zajímavý přístup ke zpracování

 - Letěl, letěl roj (Český rozhlas Ostrava); za nejlepší živou nahrávku

 - Dobryj večir tobi (Rozhlas a televízia Slovenska); za nejlepší tradiční formu interpretace

 - Mari Todoro (Bulharský národní rozhlas); za nejlepší vokální přednes

 

Zdroj: gpss.rtvs.sk

Grand Prix Svetozára Stračinu je mezinárodní soutěžní bienále o nejlepší nahrávku v oblasti hudebního folkloru, která pochází z produkce veřejnoprávního rozhlasu sdruženého v Evropské vysílací unii (EBU). Cílem soutěže je podporovat tvorbu národních i mezinárodních nahrávek autentického a stylizovaného hudebního folkloru a také výměnu zkušeností na mezinárodní úrovni. Soutěž je organizována Slovenským rozhlasem a EBU. V Bratislavě se koná od roku 2003.

autoři: Zita Šperlínová , tif
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka