Český Těšín dokončil přípravy nové multifunkční sportovní haly za 100 milionů

24. září 2018 14:48

Sportovní kluby v Českém Těšíně budou mít po letech vlastní zázemí. Ve městě totiž chybí hala s potřebnými parametry, a tak některé oddíly musejí hrát soutěžní zápasy v okolních obcích.

Problémy mají například florbalisté. „Nemáme to zázemí,“ říká předseda českotěšínských florbalistů Jan Czudek (KDU-ČSL). Většina věkových kategorií tak mistrovské zápasy musí hrát v okolí Českého Těšína. „Kvůli menším rozměrům naší haly tak pět ze sedmi kategorií musí hrát turnaje v Bystřici nad Olší,“ dodává Czudek.

Jeho slova potvrzuje i dlouholetý fotbalový funkcionář a českotěšínský radní Karel Kula (Nestraníci). „Ve Stonavě nebo ve Smilovicích, v Třinci a všude v okolí už ty haly jsou. A dá se říct, že mají výhodu, protože mohou organizovat různé akce pro děti – a my tady se všemi sportovními oddíly musíme dojíždět,“ upozorňuje Kula.

Českotěšínští gymnazisté budou mít po letech zase velkou tělocvičnu

Gymnastika, kruhy, cvičení

Moravskoslezský kraj finišuje s přípravou nové tělocvičny v Českém Těšíně. Ta má nahradit někdejší halu, kterou kvůli nebezpečnému azbestu před lety hejtmanství nechalo zbourat. Už za pár týdnů by měly začít první práce. Provizorium při hodinách tělocviku tak skončí.

Do dvou let by se situaci mohlo podařit vyřešit. Českotěšínští zastupitelé nedávno schválili financování nové multifunkční haly. Město tak může podepsat smlouvu se stavební firmou, která uspěla ve výběrovém řízení. Práce by mohly začít v nejbližších týdnech.

„Vypadá to, že počasí je příznivé, může dojít k předání staveniště a k zahájení prací. Město Český Těšín vyčlenilo a má v rozpočtu blokovanou částku 30 milionů korun, kterou může nyní na toto použít,“ vysvětluje mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Stavbu haly město rozdělilo na několik etap. I kvůli situaci na stavebním trhu je už teď jasné, že bude stát dvakrát tolik, než radnice očekávala. Náklady se mají vyšplhat až na 100 milionů korun. Už teď má ale město přislíbeny dotace.

autor: stj
Spustit audio