Cestovatelé stráví Vánoce v Melbourne

21. prosinec 2007

Severomoravští cyklocestovatelé Renáta Lorišová a Martin Stiller zdolali při svém putování Austrálii v minulých dnech bájnou hranici šesti tisíc kilometrů. Nyní se blíží k městu Melbourne a protože Vánoce jsou za dveřmi, bude dnešní vyprávění hlavně o tom, jak vypadají svátky na druhé straně zeměkoule.

V Austrálii začíná v těchto dnech léto a vy, co znáte například obrázky z lednového tenisového Australian Open, si určitě dokážete představit, jak vysoké teploty - mnohdy až spalující - na české dobrodruhy čekají.

Přicházejících vánočních svátků si pomalu začíná všímat i Martin Stiller. "Připouštíme si to zatím pouze tak, že když přijedeme do města, vidíme vánoční výzdobu a červené Santa Clause. Ale jinak nám to nepřijde, protože je tady celkem teplo a bez sněhu Vánoce podle mne nejsou Vánoce. I když Australané sníh neznají a přijde jim normální, když je takhle teplo," říká Martin.

Jejich letošní vánoční příběh se začal konkretizovat překvapivě brzy - už když projížděli pouští Nullarbor Plain. "Vánoce budou perfektní, protože už na té polopoušti jsme potkali jeden pár z Melbourne, který nám dal adresu s tím, že jakmile budeme v Melbourne, máme se ozvat a můžeme prý u nich pobýt. Když nám do deníčku zapisovali adresu, připsali tam poznámku měkká postel a dobré jídlo."

Taková nabídka se samozřejmě neodmítá. Zvlášť když se Martin s Renátou nacházejí zhruba 200 kilometrů před Melbourne. Ke svým hostitelům tedy dorazí včas. "Do Melbourne dojedeme 23. prosince večer a Štědrý den plus další asi tři dny tam u nich chceme strávit, takže už se na tu měkkou postel a teplé jídlo opravdu těšíme. Budou to pravé australské Vánoce v australské rodině," dodává Martin.

Zajímala nás taky jedna věc - jestli už má Martin pro Renátu i nějaký dárek. Přece jenom jsou pořád na cestách a ukrajují už několikátý měsíc další a další tisícovky kilometrů. "Přemýšlím, ale ono není moc možností, protože všude, kam jdeme, jsme spolu, takže nemám šanci něco koupit, aniž by o tom nevěděla, ale snad něco v Melbourne na poslední chvíli seženu," doufá Martin.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka