Chráněné bydlení i moderní terapeutické dílny vyrostou do dvou let v Bruntále

23. říjen 2019 05:20

Areál za více než 100 milionů korun vznikne na místě současného domova pro klienty se zdravotním postižením. Ti se teď kvůli plánované přestavbě museli přestěhovat do náhradních prostor bývalé školy. Zvládnout provizorium je náročné, protože budova nemá bezbariérové řešení.

Je tady košíkářská nebo stolařská dílna. „Tady v těchto provizorních dílnách je to zázemí lepší než v těch původních, protože ty neodpovídaly z hlediska bezpečnosti. Jedinou slabinou je, že tady nemáme elektrickou plošinu, takže přístup pro klienty je horší,“ říká vedoucí dílny Radovan Pasecký.

Do bývalé obchodní akademie se musely přestěhovat asi tři desítky klientů. Starý domov a dílny se zbourají a na jejich místě vyroste areál nový. „Vzniknou tři rodinné domy, cílem je i změnit způsob služby do takového rodinného typu,“ popisuje ředitel krajské organizace Sagapo Petr Konečný.

„Vedle na pozemku vznikne nová sociálně terapeutická dílna. Bude řešena podstatně velkoryseji, než měla stávající možnosti. Bude to kompletně bezbariérové a vzniknou tam i nové prostory pro osoby s vysokou mírou závislosti i osoby tělesně postižené a lidi s autismem,“ dodává Konečný.

Bourací práce začnou ještě letos a nový areál by měl být hotový do dvou let.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio