Chybějící peníze kvůli krachu Sberbank kryjí některá města v kraji úvěrem

21. březen 2022

Už více než 80 radnic z celé republiky se obrátilo na Svaz měst a obcí kvůli problémům se Sberbank. Celkově jim na účtech zůstalo zhruba 1,5 miliardy korun. Některá města v Moravskoslezském kraji řeší situaci úvěrem, jiná si nechávají zpracovávat analýzy. Pořád totiž neví, kdy své peníze uvidí.

„V žádném případě nechceme omezovat investice, to znamená, všechny naplánované investice jedou jako před krachem Sberbank,“ říká starosta Fulneku Petr Ertelt (za KDU-ČSL). Město mělo u Sberbank 25 milionů korun, což je jedna třetina z celkově naspořených peněz.

Město se rozhodlo situaci řešit úvěrem. „Není to klasický úvěr, je to úvěrový rámec. To znamená, že my dle potřeby můžeme z tohoto rámce čerpat. Takže finanční výkyv budeme krýt z úvěrového rámce,“ dodává Ertelt.

Podobnou situaci řeší i Nový Jičín, který měl u banky 100 milionů korun. „Je to významná částka a tak si necháváme vypracovat analýzu, která bude hotová začátkem dubna. Od toho se pak bude odvíjet další postup,“ vysvětluje místostarosta Václav Dobrozemský (ODS).

Čtěte také

38 milionů korun u Sberbank zůstalo i Bruntálu. Podle mluvčího Jiřího Ondráška šlo ale o volné peníze uložené ke zhodnocování, v tuto chvíli tedy jejich ztráta fungování města neovlivní.

„Komunikujeme s Českou národní bankou prostřednictvím Svazu měst a obcí, ale prozatím nemáme žádnou konkrétní informaci, která by hovořila ať už ve prospěch naší situace či naopak,“ popisuje mluvčí radnice.

Stejně jako Bruntál se už na Svaz měst a obcí obrátilo zhruba 80 radnic, kterým dohromady u banky zůstala přibližně 1, 5 miliardy korun. „Sberbank nebyla zatím odebrána licence, takže se nemohly začít řešit nepojištěné vklady. Informaci o možné refundaci peněz nemáme. Jednání s ministrem financí o situaci měst a obcí máme naplánováno na 24. března,“ potvrzuje Alexandra Kocková.

Svaz měst a obcí chce zorganizovat i jednání u kulatého stolu, kde by si postižené obce a města sdělily vzájemně zkušenosti.

Spustit audio