Čistí židle a zdobí je zlatem a jelenicí. Přesně taková je práce restaurátora

4. srpen 2015

Kdyby restaurátorská dílna devětašedesátiletého Jaroslava Jakubka z Ostravy-Hrabové nebyla plná pracovního nářadí a restaurátorské chemie, mohl by si chvílemi připadat jako na zámku. Zrovna má totiž doma soubor historických zámeckých židlí, které jinak zdobí zámek v Bruntále.

Ostatně právě nábytek ze zámeckých komnat patří mezi časté předměty, které se do jeho odborné péče dostanou. Restaurátor oslaví sedmdesát let a v oboru pracuje celých pětatřicet.

„Ne vždy se k nám dostane historický mobiliář v dobrém stavu. Některé kusy jsou ve stavu, řekněme tristním až žalostném, ale posláním a cílem restaurátora je těmto předmětům, které jsou svědkem dávné řemeslné dovednosti a umění, dodat vzhled a krásu, kterou měly,“ říká restaurátor Jaroslav Jakubek.

Soubor historických židlí dostává v dílně tu správnou míru lesku, aby zase mohl zdobit interiéry památky. Na zakázce pracuje s manželkou Janou.

„Snažím se a zajišťuji materiály – zlato, jelenici, protože součástí těchto židlí jsou neobvyklé jelenicové potahy,“ dodává paní Jakubková.

Více se o práci restaurátorů dovíte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Mimochodem restaurátorskýma rukama pana Jakubka prošlo také unikátní dřevěné schodiště a obložení vestibulu ostravského rozhlasu.

Spustit audio