Členky klubu Marie. Spojuje je to, že prošly rakovinou prsu a že na to nejsou samy

15. květen 2024

Dnes je Český den proti rakovině. Na ulicích měst a obcí si od dobrovolníků lidé mohou koupit žlutou květinku. Přispějí tím na prevenci a taky výzkum účinné léčby. Na Třinecku ve žlutých tričkách vyrážejí členky klubu Marie. Sdružuje ženy, které se v mamologické ambulanci dozvěděly, že mají rakovinu prsu.

„Některé ženy o tom neumí mluvit, stydí se, bojí se. Sama jsem byla taková – byla jsem uzavřená, nechtěla jsem s nikým mluvit, nechtěla jsem žádné návštěvy. A tam mezi těmi ženami, tam člověk se tak otevře a rozpovídá a ty rady tam byly velice, velice dobré,“ říká Dagmar Sadowská, která se diagnózu zhoubný nádor prsu dozvěděla před 20 lety.

Čtěte také

Ve stejné době jako Vlasta Rajcová. Neznaly se, potkaly se v klubu Marie. „Ten klub nás hodně drží nad vodou, nastoupila jsem po operaci a ten klub mi dal to, co mi ta nemoc vzala, to mi ten klub dal. Všechno si sdílet a najít východisko. A hledat, kde ten život je ještě krásný a růžový, a to jsou ty naše výlety a rekondičky a i ty schůzky každý měsíc jsou pro nás velmi důležité,“ popisuje paní Vlasta.

Kromě psychické podpory sdílejí i rady, jak se léčit, kde sehnat kompenzační pomůcky. Dohromady je dala Marie Adamusová, před čtvrtstoletím sestra v mamologické ambulanci. „Většinou to byly pacientky od nás. Z  pohledu sestry jsem se taky zajímala, jak se mají, jak se jim daří,“ vzpomíná.

Zjistila, že si mohou vzájemně hodně pomoct. Teď jich je 39 z celého Třinecka, Jablunkovska a Těšínska. Ty, které už nemocí prošly, radí těm, které se diagnózu právě dozvěděly. Říkají si, kde najdou nejlepší péči nebo koupí vhodnou podprsenku.

Český den proti rakovině | 15. květen 2024

Žluté květinky na podporu prevence a výzkumu léčby rakoviny vyrážejí v půlce května nabízet už pošestadvacáté.

Vlasta Rajcová chodí i za studentkami středních škol vysvětlovat, proč je důležité si prsa pravidelně kontrolovat. A že strachu se nejlíp zbaví tím, že se mu postaví čelem a že na to nemusí být samy. Podobných klubů je po celé zemi 48.

Spustit audio

Související