Co bude s lípami na náměstí?

25. únor 2004

Jako občanka Ostravy a obyvatelka centra sleduji bedlivě vše, co se týká pozitivních i těch negativních změn, které nám přináší rozhodnutí Radnice města Ostravy, té jak se říká nové radnice na Prokešově náměstí. A právě prostor kolem ní se má na jaře výrazně změnit.

V rámci celkové estetizace, jak dále cituji únorový měsíčník pro občany města, například sloupy elektrického osvětlení i průčelí radnice ozdobí květiny a náměstí budou pravděpodobně lemovat nové stromy. Až potud zpráva pozitivní. Kdo ale chodí pod vzrostlými, košatými a voňavými lipami, které jsou na náměstí už víc jak 40 let, musí ho tato zpráva značně vylekat. Budou se kácet ty jedinečné lípy na náměstí? Ano, s nevětší pravděpodobností ano. Jak nás dále informuje měsíčník Nová radnice: jejich větvě totiž omezují a při silném větru či námraze také ohrožují chodce na náměstí. Navíc, vybudování podzemních garáží jim do značné míry ubralo životní prostor. Musíme si totiž uvědomit, jak se píše dále, jak rozsáhlý je kořenový systém takto vzrostlých stromů. A tady se mnou začíná jako s občankou města lomcovat vztek. Neměl si to náhodou uvědomit, ten, kdo podzemní garáže projektoval?? Kdo dal souhlas k zahájení stavby? Nemávlo se tenkrát s příznačným českým šlendriánstvím rukou na nějakými lipami, no, co až uschnou a odumřou, tak je pokácíme? Doba už dozrála, lípy už okleštění svého kořenového systému hlavně kvůli postaveným podzemním garážím dále neunesou. A považte - esteticky dají vyniknout vzhledu celého náměstí stromy s řídkou korunou, říkají radní. Takže vážení spolubydlící, do nejbližší budoucnosti žádné sezení ve stínu lip, žádné švitoření ptáků, žádná skrýš před letní bouřkou, žádná omamná vůně na přelomu června a července zato kulatí trpaslíci s řízenou korunou spíš korunkou stromů. Tonoucí se stébla chytá, snad nezávislá komise, které město dalo kvůli reptavé veřejnosti za úkol vše ještě kolem lip prošetřit, stromy na několik málo let zachrání, ale to je opravdu chabá naděje. Tak mě napadá - neblahořečili naši předkové v minulosti tzv. stoleté lípy? Nebyl tento strom odjakživa stromem symbolu našeho národa? Pardon, takový sentiment v naší nepoetické době asi není na místě. Můj vzkaz radnici je ale jednoznačný - je mi těch stromů skutečně líto.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.