Dechový orchestr Ostrava oslavil 70 let

1. prosinec 2015

Dechový orchestr Ostrava při VŠB-TU slaví sedmdesátku. Původně to ale byla učňovská dechovka Vítkovických železáren, která vznikla těsně po válce.

Původní dechovka vznikla těsně po válce v roce 1945 a v jejím čele stál tehdy kapelník Josef Laštůvka. Například na Spartakiádě v roce 1960 hrálo v Praze 111 muzikantů v čele s legendárním kapelníkem Leopoldem Tátou Malíkem.

Dechový orchestr Ostrava řídí už čtyřicet let trumpetista a skladatel Jiří Grussmann. Sedmdesátiny oslavili muzikanti koncertem, na němž zazněla také velmi náročná Grussmannova skladba nazvaná Hirošima.

Mezi současnými mladými muzikanty najdeme i pamětníky a jedním z nich je činelista Jaromír Gadlina, který v tomto tělese hraje už od roku 1958. Za tu dobu s orchestrem navštívil spoustu zemí v Evropě a reprezentoval českou muziku na mezinárodních soutěžích.

Muzikanti stále vyrážejí na festivaly v Itálii, Maďarsku a v Polsku. Letos v červenci byli v Estonsku a v Litvě. V říjnu pak na slavnosti sýrů Furm ve francouzském Montbrisonu.

Co je čeká a jak se stalo, že jsou bývalí učňovští muzikanti v současnosti univerzitním orchestrem Vysoké školy báňské, uslyšíte v magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio