Dělnický dům v Polance nad Odrou čeká po devadesáti letech první rekonstrukce

14. duben 2013

Když chtějí v Polance uspořádat ples, musejí nejdříve pořádně zatopit. A mezi tanci pak ještě přikládat do dvou litinových kotlů přímo v sále Dělnického domu, aby si dámy mohly odložit kožichy či kabáty a pánové se nemuseli kvůli zimě intenzivně zahřívat vnitřně, jak se říká. Devadesát let starou budovu ale začnou dělníci už brzy opravovat.

Dělnický dům v Polance nad Odrou je i přes svou zchátralost středobodem společenského života v obci. V zimě se tu uspořádalo celkem dvanáct plesů.

Budova byla postavena v letech 1929-1930, jak říká bývalý místní kronikář Jaroslav Král.

„Tehdy vznikala Dělnická tělocvičná jednota a oni to svépomocí budovali za těžkých podmínek. Časem se z toho stal takový centrální kulturní dům v Polance, protože všechny plesy a větší kulturní akce se tam dělaly,“ vzpomíná Král.

Podle něj existuje naděje, že dům v budoucnu bude opět sloužit svému účelu.

Za devadesát let fungování se v budově moc věcí nezměnilo, vybavení je jen velmi opotřebované.

„To zázemí, jak kuchyň, WC, tak umývárky, je v tom stavu jako před devadesáti roky. Všechno je opravdu původní,“ potvrzuje Stanislav Výtisk, který se o chod budovy stará.

Ještě dnes se budova vytápí pomocí kotle na pevná paliva. „Litinové pece už také mají to nejlepší za sebou, ale splnily svůj účel. Když bylo minus dvacet, tak se to dalo vytopit,“ nestěžuje si údržbář.

Příští rok budou muset organizátoři najít pro plesy náhradní prostory.

„Bude tu kompletní rekonstrukce, od sanací, přes úpravy sálu, veškeré vnitřní práce, výměna střešní krytiny a tak dále. Předpokládám, že dokončení by mělo být v roce 2014,“ plánuje starosta Polanky Pavel Bochnia.

autoři: iha , Iva Menšíková
Spustit audio