Denivka je rostlinou líného inteligenta. Nemá velké nároky na pěstování a bude se jí dařit všude

27. červen 2023

Denivka kvete jenom jeden den, druhý den uvadá, proto ten název. Pokud hledáte tip na trvalku, která vydrží na jednom stanovišti desítky let, dařit se jí bude téměř na každém stanovišti a není náročná, pak bychom vám bez dlouhého váhání doporučili denivku, která splňuje všechna zmíněná kritéria. Poslechněte si letitého pěstitele a člena Českého svazu zahrádkářů Pavla Roubína z jihočeských Jílovic.

Na trsu ale vyrůstá mnoho květních výhonů, může mít i čtyřicet poupat, které rozkvétají postupně. Jsou nádherné, velké. Někdo odkvetlé květy odstraňuje, aby byla rostlina stále hezká, šlechtitelé nikoli, protože potřebují semeníky.

Denivka plavá, rostlina

Od kdy kvete a kam je vysadit

Některé začínají už v květnu, ale masivní kvetení, zejména hybridních odrůd, je konec června a celý červenec.

Bude se jim dařit skoro všude, kde mají alespoň trochu světla, slušnou zem a trochu vody. Je velice nenáročná. Můj přítel, nestor denivkářů pan Šťastný z Jaroměře říkával, že je to rostlina líného inteligenta. Jinak řečeno, je to krásná rostlina, která vyžaduje minimum péče. Když dostane slušnou zem, alespoň polostín, může být i na plném slunci, nesnáší velké zastínění. A když občas dostane vodu, bude nádherná.

Škůdce nemají skoro žádné, což je další výhodou rostlin. Nemají téměř žádné houbové choroby. Tu a tam se objeví nějaké rzi, se kterými si nemusí pěstitel dělat velkou hlavu. Projevuje se občasným zhnědnutím listu nebo vytvořením skvrny. Takové listy ustřihnete, nebo necháte být, rostlinu samotnou to zásadně neohrozí.

Spustit audio