Dětské oddělení frýdecko-místecké nemocnice funguje i nadále omezeně

13. květen 2022

Už zhruba 70 dětských pacientů musela frýdeckomístecká nemocnice poslat do jiných zdravotnických zařízení v regionu. Tamní dětské oddělení totiž čelí už měsíc a půl personální krizi. Najednou odešlo sedm pediatrů. Nemocnice intenzivně shání nové lékaře.

„Přijeli jsme o půl osmé. Dcerka upadla na hlavu, takže je tam podezření na otřes mozku,“ říká Lucie Hradečná z Frýdku-Místku, maminka Emy, která spadla a teď je hospitalizovaná na dětském oddělení frýdeckomístecké nemocnice. „Proběhlo to úplně v pohodě, vzali nás hned,“ dodává.

Příjem nových malých pacientů ve Frýdku-Místku se nezastavil, ale o všechny jako dřív už se tu postarat nemohou. „Procentuálně je to pokles asi na 80 procent. To je právě to, že jsme odklonili rychlou záchrannou službu, že jezdí do jiných zdravotnických zařízení,“ říká ředitel frýdeckomístecké nemocnice Tomáš Stejskal.

Starají se tu třeba o děti po úrazech, nebo o ty, které vyžadují péči ortopedie či urologie. Od dubna tu ale nefunguje režim akutní péče pro děti třeba s infekcí dýchacích cest a někteří rodiče s dětmi tak musí za ošetřením dojíždět. „Většina z nich tady volá dopředu, jestli mají jet k nám, nebo jestli mají dojíždět někam jinam. Tato komunikace probíhá,“ dodává ředitel.

Jenže omezená je ve Frýdku-Místku i dětská pohotovost. A to je problém, potvrzují například v ostravské městské nemocnici, kde část pacientů hledá pomoc. „Nápor byl hlavně před dvěma týdny, kdy byla doslova přetížená. Od té doby zvýšené počty pacientů přetrvávají vzhledem k infektům, na čemž se podílí také děti z Frýdecko-Místecka, které nemají kam jít,“ upřesňuje mluvčí Městské nemocnice Ostrava Andrea Vojkovská.

Dětská pohotovost ve Frýdku-Místku teď funguje o sobotách, nedělích a svátcích a od května už i v pátky. Omezení péče o děti přitom kritizuje vedení města. „Cílový stav náš všech musí být, aby byla zajištěná péče 24 hodin denně a fungovala pohotovostní služby plně. Jestli to budou zajišťovat nemocniční lékaři nebo pediatři, je samozřejmě předmětem odborné diskuze,“ říká primátor Frýdku-Místku Petr Korč (nez.).

Ředitel nemocnice Tomáš Stejskal věří, že současný stav je přechodný. Snaží se sehnat nové lékaře, jenže pediatrů je málo v celém Česku.

Spustit audio