Dezertní kuličky ze sušených švestek. Vypadají skvěle, chutnají ještě lépe

Sušené švestky jsou k mání ve vynikající kvalitě, vypeckované, krásně měkké, za rozumnou cenu. Jsou bohaté na železo. Recept má honosný název dezertní kuličky a opravdu si ho zaslouží.

Ingredience
  • 500 – 600 g měkkých sušených švestek bez pecek
  • 100 g sušených brusinek
  • 120 g jader vlašských ořechů
  • 150 g perníku na strouhání, event. 50 g ovesných vloček
  • cca 1dl rumu (pro děti - rum nahradíme vodou nebo čajem)
  • trochu vody
  • kůra z chemicky neošetřeného citrónu, mletá skořice, mletý badyán
  • Na polití a obalení: 150 g čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého tuku nebo másla
  • mleté oříšky, strouhaný kokos, strouhaný perník, čokoládová rýže apod.

Sušené švestky a část brusinek umeleme na masovém strojku, polijeme rumem a trochou vody a pod potravinářskou fólií necháme nabobtnat, klidně přes noc. Potom přidáme najemno nastrouhaný perník, nahrubo nakrájená jádra vlašských ořechů, zbytek brusinek, nastrouhanou citrónovou kůru, mletý badyán a skořici. Důkladně promícháme a podle potřeby můžeme zahustit ovesnými vločkami.

Z připravené hmoty tvoříme kuličky o průměru cca 1 ½ – 2 cm. Větší neděláme, po polití čokoládou a obalením bychom nezískali kuličky, ale koule zhruba o velikosti ping pongového míčku. Kuličky klademe na vál potažený potravinářskou fólií a necháme je při pokojové teplotě oschnout, nejlépe opět přes noc.

Čokoládu na vaření a tuk rozehřejeme ve vodní lázni, dobře obě složky promícháme a v takto připravené polevě kuličky máčíme. Jakmile na nich čokoláda začíná tuhnout, ihned je obalujeme v připravených pochutinách. Po úplném ztuhnutí vkládáme kuličky do papírových košíčků a v uzavřených dózách či krabicích skladujeme v chladu.

Dezertní kuličky ze sušených švestek

Ke konzumaci jsou vhodné ihned. Z uvedeného množství připravíme 70 – 75 kusů.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.