Díky ostravskému reuse centru našlo znovu uplatnění přes 43 tisíc vyhozených věcí

11. listopad 2021 09:35

Reuse centrum v Ostravě funguje už rok. Jedná se vlastně o second hand starých věcí, které by jinak skončily na skládce. Za rok existence dokázali zaměstnanci centra opravit zhruba 43 tisíc různých předmětů.

Reuse centrum najdete v areálu OZO Ostrava ve Slovenské ulici v Přívoze, kde se nachází i sběrný dvůr. Centrum je otevřeno denně kromě pondělí a neděle.

Podrobnosti najdete na webu centra.

Z prodeje předmětů, které by jinak skončily v odpadu, se podařilo utržit 831 tisíc korun, které budou směřovat na ekologické projekty ve městě. Do reuse centra se sváží věci, které lidé zanechají ve sběrných dvorech nebo je po dohodě přivezou přímo do centra. Tam se věci vyčistí a připraví k dalšímu prodeji, cena nabízených předmětů se pohybuje od deseti do 200 korun, přičemž průměrný příspěvek za jeden předmět do veřejné sbírky je okolo 20 korun.

V centru nejčastěji končí nádobí a knihy, ale zájemci v něm najdou například i sportovní potřeby, hračky nebo třeba dětské autosedačky. Centrum nepřijímá pouze čalouněné věci, oděvy a elektroniku.

autor: Petr Dušek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související