Díla stavitele chrámů Josefa Seyfrieda najdete hlavně na Hlučínsku

3. září 2015

Víte, kde v kraji najdete nešizenou katedrální gotiku na vesnici? Typická je pro region Hlučínska. Hned v několika obcích nechal své vizitky stavitel Josef Seyfried, rodák z Kravař a "stavitel chrámů". Výstava na místním zámku připomíná 150 let od jeho narození.

Ve výstavních prostorách kromě mnoha panelů najdou návštěvníci taky stylizovanou pracovnu – rýsovací prkno, na stole spoustu dokumentace, stavebních plánů. Taky tady najdeme oltářík s relikvií.

„Z osobního vlastnictví se nám podařilo získat oltářík s relikvií svatého Donáta. Josef Seyfried byl velice zbožnou osobností a to se také promítá do jeho staveb,“ říká Adam Hubáček, autor výstavy a historik umění.

Návštěvníci na výstavě najdou také vitrínky a v nich zajímavé věci. „Máme tady vystavené artefakty, které přímo souvisí s Kravařemi, respektive s tamním kostelem sv. Bartoloměje. A jedná se vlastně o cihelné tvarovky, které byly využívány k vyzdívání těch náročnějších architektonických prvků,“ vysvětluje historik umění Jiří Jung.


Josef Seyfried
Velká sakrální díla začal stavět v době, kdy mu bylo kolem třiceti let. Kostel sv. Bartoloměje v Kravařích na Opavsku je první chrámovou stavbou, pod kterou se kravařský rodák podepsal. V branži mu získala jméno a znamenala povedený start slibné stavitelské kariéry.

Josef Seyfried byl významným stavitelem v oblasti Hlučínska konce 19. a prvních desetiletí 20. století. Jeho tvorba poznamenala podobu mnoha vsí na Hlučínsku.

„Jedná se většinou o dominanty, monumentální chrámové stavby, proto jsme výstavě dali přízvisko stavitel chrámů,“ vysvětluje Hubáček.

Více o díle Josefa Seyfrieda uslyšíte od historiků umění Jiřího Junga a Adama Hubáčka v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

V kostele sv. Bartoloměje v Kravařích na Opavsku
Spustit audio