Díra na kalhotách nebo nehrající hudba nevadí. Stepuje se dál

20. červen 2024

Matěj Borovský z plzeňského Step by step studia se stal v květnu v silné konkurenci mistrem České republiky v sólovém stepu.

Matěj Borovský na mistrovství republiky

Na mistrovství republiky Matěj nebyl poprvé. Loni například skončil druhý. A letos konečně vyhrál. „Měl jsem před tím nějaké zdravotní problémy. Mamka se mnou prožívala každou chvilku. Samozřejmě byla pak nadšená a šťastná,“ říká. Matějova maminka Kamila Borovská, zakladatelka plzeňského Step by step studia, obsadila na mistrovství republiky se svou formací také krásné 3. místo. „Určitě bych zmínil i Šimona Mulače, což je můj student. Jsem moc hrdý učitel. Šimon byl druhý v juniorské kategorii,“ dodává Matěj a potvrzuje, že už také pracuje jako trenér a choreograf.

Hororové zážitky

"Když jsem se rozcvičoval před svým výstupem na Plzeňském festivalu stepu, praskly mi kalhoty, takže jsem tam vystupoval s holým zadkem,“ vypráví s úsměvem Matěj. Nepříjemný zážitek má i z loňského mistrovství republiky, kdy mu zvukaři při vystoupení vypnuli hudbu. Vystoupení dojel bez hudby a pak ho odstepoval znovu naštěstí i s muzikou.

Poslechněte si zajímavosti o stepařských botách, o tom, jaká podlaha je na stepování nejlepší nebo komu u Borovských doma hrabe…

Trenér a choreograf Matěj Borovský (nar. 2002), mistr ČR 2024, se stepu věnuje od svých sedmi let. V roce 2017 se stal vicemistrem ČR v juniorských sólech, o rok později byl čtvrtý v kategorii dospělých. Roku 2019 byl na Mistrovství ČR třetí, jeho velkým úspěchem bylo 3. místo na Mistrovství Evropy. Účastnil se workshopů s předními stepaři, jako jsou Daniel Borak, Jason Samuel Smith, Daniel Leveille, Chris Matallo nebo Hillary Marie. V říjnu 2019 absolvoval týdenní workshop na festivalu v Brazílii v Sao Paulu. Vystupuje na různých akcích, pravidelně na Plzeňském festivalu stepu. Od roku 2018 vede ve Step by step studiu hodiny techniky a staví choreografie.

Spustit audio