Distanční výuku v horských oblastech komplikuje nekvalitní internetové pokrytí

14. říjen 2020 08:10

Koronavirus ode dneška zavřel všechny školy. Děi se opět vrací k výuce na dálku. Jenže třeba v podhůří Jeseníků to učitelům komplikuje špatné internetové pokrytí.  Příkladem je škola v Karlovicích na Bruntálsku, kde kantorům spojení s celou třídou slabý internet prakticky neumožňuje.

Učitelka Martina Hradilová na poslední chvíli s třeťáky opakovala, jak se mají připojit online. „Zkoušíme, jestli se každé dítě umí přihlásit ke svému účtu a potom tím pádem na Teams, kde budeme online spolu komunikovat, když budou doma,“ říká.

Jenže tady v podhůří Jeseníků nejsou zapomenutá hesla tím největším problémem. Je tady špatný signál. „V Jeseníkách je problém s kvalitou internetového připojení. Závistivě koukáme, jak paní učitelka komunikuje online s dvaceti dětmi, protože v okamžiku, kdy se nám připojí pět a více dětí, dochází k výpadkům, k šumu a kvalita výuky je špatná,“ říká ředitel školy utopené v jesenických kopcích Rostislav Němec.

Potvrzuje, že děti jsou vybavené technikou a kantoři se od jara perfektně naučili pohybovat v online prostředí. I tak je tady ale distanční výuka v ohrožení. „I když ty děti mají nějaké připojení, tak na prohlížení stránek jim stačí, na komunikaci ve dvou jim stačit může, ale na nějaký skupinový chat to není. Kvalita internetu je tady slabá,“ dodává ředitel.

A děti řeší hlavně to, že budou samy doma. „Bude se mi stýskat, protože školu mám víc rád než být doma,“ říká jeden ze školáků.

Kvůli špatnému pokrytí plánují učitelé rozdělit třídu na menší skupinky, aby spojení pořád nepadalo.

Spustit audio

Související