Do Českého Těšína se nastěhovalo přes 60 vojáků. Základnu mají v tělocvičně

20. březen 2020 18:00

Do tělocvičny základní školy v Českém Těšíně se nastěhovalo přes šedesát vojáků z Přáslavic. Kvůli uzavření hranic teď ve městě hlídají přechody s Polskem. Vedení radnice jim muselo zařídit nejen nocleh, ale například i stravu.

Vojáci zrovna měli pauzu na oběd, když jsme je v tělocvičně navštívili s mikrofonem. Někteří z nich tráví volný čas i sledováním seriálů. „Jídlo je vydatné a plně dostačující,“ shrnuje v krátkosti  velitel úkolového uskupení poručík Michal Handl.

Jídlo vojákům připravují kuchařky ze školní jídelny. Vojáci si zázemí tělocvičny Základní školy upravili po svém, po všech stranách jsou lehátka na přespání.

Tělocvična českotěšínské základní školy, která teď slouží vojákům

Ubytování muselo vojákům zajistit přímo vedení Českého Těšína. „Vytipovali jsme dvě školy, chtěli jsme ale, aby měli samostatný vchod a sociální zařízení,“ vysvětluje starostka Gabriela Hřebačková (nez.).

Na mostě přes Olši

Most, který spojuje oba Těšíny, momentálně ho hlídají vojáci z Polska i Česka. Na České straně má právě službu Martin Řezníček. „Protože je to přechod pro pěší, chodí tady denně asi tisíc lidí. Pokud jste z polské strany, potřebujete potvrzení o zaměstnání a občanský průkaz,“ popisuje Řezníček. Na hranicích se vojáci vyměňují vždy po 12 hodinách.

Čtěte také

Lidé z Českého Těšína prý vojákům občas chtějí nosit i jídlo. Nedávno jim nabízely místní ženy například bábovku. Armáda to ale z hygienických důvodů nemůže přijmout.

Spustit audio

Související