Do firem se vrátilo plošné testování. V Liberty testují i očkované

30. listopad 2021 07:20

Jednou týdně na test. Tak by to teď mělo vypadat ve všech firmách včetně těch nejmenších. Zaměstnavatelé museli nejpozději včera dokončit první kolo testování neočkovaných pracovníků. V některých firmách si podmínky ještě zpřísnili. Třeba v ostravské huti.

Ještě na jaře bylo v hutní společnosti Liberty Ostrava několik velkých testovacích center. Teď se podmínky změnily. Testuje se v šatnách, místnostech pro odpočinek anebo v kancelářích vedoucích oddělení.

Čtěte také

Mezi lidmi převažuje smíření s tím, že je to povinnost a nutnost. „Beru to jako součást. Je to jednou týdně, takže to není nijak omezující. A tím, že jsem i očkovaná, to beru jako prevenci,“ říká jedna z testovaných zaměstnankyň. „Vlastně testy, které používáme, mají i děti ve školách, takže s tím nemám vůbec žádný problém,“ dodává zaměstnanec huti.

Plošné testování antigenními samotesty se v huti obnovilo začátkem listopadu. „Od začátku listopadu to bylo pro zaměstnance, kteří nemohli doložit bezinfekčnost. Nyní od 22. listopadu už testujeme všechny zaměstnance bez rozdílu, takže i očkované. A pod dohledem nadřízeného. Výsledky se pak zapisují do aplikace,“ říká mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Nakažená je momentálně asi stovka zaměstnanců, to jsou necelá dvě procenta. Za nízkým číslem je podle mluvčí i 65procentní proočkovanost. „Pomohla k tomu naše komunikační kampaň, také možnost očkovat se přímo v huti,“ dodává mluvčí.

Na testy nemusí ti, kteří pracují doma, nestýkají se s ostatními kolegy, anebo předloží platný PCR test. Pokud zaměstnanec test odmítne, musí mít celou pracovní dobu respirátor, nemůže se k ostatním přiblížit a stravování má oddělené. Zaměstnavatel má povinnost odmítnutí testu nahlásit hygienikům.

autor: Martin Knitl
Spustit audio