Do konce týdne se v krnovské nemocnici otevře další covidové oddělení

20. říjen 2020 07:20

Proměnit ortopedii na covidové oddělení teď mají za úkol zdravotníci v krnovské nemocnici. Kapacita pětadvaceti lůžek na plicním oddělení, které je vyčleněno pro pacienty s covidem, se plní. Pomoci má právě prostor na ortopedii. Nemocnice už zároveň omezila neakutní péči a zrušila všechny plánové operace. Roste totiž i počet nakažených zdravotníků.

Vrchní sestra Lenka Macejková na teď prázdné ortopedii dohlíží na proměnu oddělení na covidovou jednotku. Během několika dní tady musí dovybavit lůžka potřebnou technikou.

Čtěte také

„Především průtokové ventilátory a průtokoměry kyslíku a vzduchu. To jsme neměli, protože na ortopedii toho není taková potřeba. Takže techniku, infuzní pumpy sháníme, také tonometry. Aby měl každý pokoj ty prostředky k dispozici,“ popisuje sestra. Na ortopedii bude pro pacienty s covidem 25 lůžek.

Nemocnici ale roste i počet pozitivně testovaných zaměstnanců na covid-19 a přibývá i těch v karanténě. Omezují tady proto péči a přijímají jen akutní případy.

„Už v minulém týdnu nemocnice omezila všechny plánované operace, děláme jen akutní operace a operace, kde prodlení by znamenalo možné poškození pacienta, což jsou třeba pacienti s nádory,“ říká ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

„Co se týče lékařských týmů, snažíme se pracovat ve dvanáctihodinových směnách, tak aby se ty jednotlivé směny nestýkaly,“ dodává Václavec s tím, že nemocnice se na výpomoc snaží sehnat i mediky.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související