Zdravotnická mobilizace. Do pomoci nemocnicím se stále více zapojují i budoucí zdravotní sestry

13. říjen 2020 07:50

V přetížených nemocnicích pomáhají nejenom medici, ale i budoucí zdravotní sestry. Například v Opavě přibývá dobrovolnic, které v nemocnici zůstávají i nad rámec povinné praxe. A nejde jen o pomoc na odděleních. Některé stojí třeba u vchodu a měří teplotu pacientům.

„Měla jsem tady už případ pána v autě, který říkal, že má příznaky a jede na covid. Tak jsem mu řekla, ať si aspoň zatáhne okénko,“ říká Sabina Mitregová, která na Slezské univerzitě studuje druhý ročník. Podle ní hodně lidí nákazu pořád podceňuje.

Čtěte také

Nejen tady u vchodu při měření teploty pomáhá i spolužačka Karolína Mojestíková. Studuje také obor Všeobecná sestra na Fakultě veřejných politik. A jak říká, sester je třeba tady v nemocnici na některých odděleních opravdu málo. „Interny, geriatrie – tam je opravdu potřebná každá ruka. Teď jsme se doslechly, že se kvůli nedostatku sester možná zavře ORL, že se půjde jen na ambulance,“ dodává.

Každá pomocná ruka uleví personálu, oceňuje dobrovolnou aktivitu studentek Hana Hozová z vedení Slezské nemocnice. Sama budoucí sestry na vysoké škole učí. Práce u vchodu je podle ní navíc velmi nevděčná. „Stát tam v tom počasí a s tím, že každý není úplně ochotný nechat se změřit, mají k tomu připomínky, jsou nevrlí ti pacienti. Takže není to jednoduché,“ dodává.

Například v rámci druhého ročníku na univerzitě chce teď dobrovolně pomáhat 11 studentů. Pro nemocnici to znamená, že si může vytvořit dokonce i pořadník, pokud přijdou ještě horší dny.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související