Do kunčického kostela se vrátil zrestaurovaný ikonostas

9. červen 2015

Svatí prokoukli a vrátil se jim ztracený lesk. Řeč je o malbách z jedinečného ikonostasu z přelomu 17. a 18. století, který se po opravě z restaurátorské dílny přestěhoval znovu do kostela v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Do kostela svatých Prokopa a Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem se vrátil zrestaurovaný ikonostas. Dřevěná stěna malovaná ikonopisci z Podkarpatské Rusi byla zchátralá a prokousaná červotočem.

„To jsou konzoly, různé výjevy – víno, hrozny, hrušky... Je to různě tvarované. Jinde jsou zase výjevy s růžemi,“ ukazuje restaurátor Petr Bittner.

Restaurátoři ze Staříče teď desítky opravených kusů vzácného ikonostasu znovu přestěhovali do Kunčic a památku sestavují na původním místě, kde odděluje oltářní prostor od lodi kostela.

„Ikonostas má přibližně pětkrát pět metrů a všechny ty díly, které tady jsou, se bude dávat dohromady. Začíná se zespodu a klade se jedna vrstva na druhou. Jednotlivé kusy jsou částečně na čepy a potom na šrouby. Dělali i spoje na hřebíky, ale to my neděláme, my používáme šrouby a čepy,“ vysvětluje restaurátor.

Kdybychom to všechno sečetli – obrazy svatých plus drobné konzolky dostaneme se téměř ke stovce částí, které je teď zapotřebí znovu složit. „Jen těch výjevů svatých je čtyřiapadesát,“ má spočítáno farář Mariusz Roszewski z čeladenské farnosti, pod kterou kunčický kostelík patří.

Čtěte také

Nejvíce poškozeny byly spodní vrstvy ikonstasu a ty si také vyžádaly nejvíce oprav. Výjevy svatých se projasnily, vrátila se jim barevnost.

„Tady jsou ty nejdůležitější čtyři tabule – Bohorodička, Kristus, Svatý Mikuláš a Archanděl Michael. Ti byli v podstatě ve stavu nejhorším,“ dodává restaurátor Jan Bittner.

Kostel svatých Prokopa a Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem

A jak se práce restaurátorů povedla? „Už na první pohled je to skvělé. Všichni pokleknou a všechny klobouky půjdou pryč, protože to za to stálo. Výsledek je překrásný,“ pochvaluje si farář Mariusz Roszewski.

Za dalšími podrobnostmi vás do Kunčic pod Ondřejníkem zveme prostřednictvím našeho rozhlasového magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio