Do obory kunínského zámku chodí školáci za zážitkovým vyučováním

8. duben 2015

Když se smíříte s velkými pavouky těsně nad hlavou, je to vlastně jedinečná forma zážitkového vyučování. Pár školáků z Kunína na Novojičínsku si ho na poznávacím výletě vyzkoušelo v místní oboře.

Obora běžně přístupná není. Místní školáci se ale za zamčenou bránu dostali s kunínským kronikářem a mohli si vyzkoušet takzvané zážitkové vyučování. Pro to je totiž území obory ideální. Nabízí první jarní vitamíny, šanci na geologické objevy a taky lehce adrenalinové dobrodružství v tajemné podzemní chodbě. Biologie, geologie a vlastivěda v kostce.

„Hned po pravé straně je ten kopec výrazně zvedlý a my vidíme takové hnědé pásy, takové jámy. A to je to místo, kde vstoupíme a nahlédneme do toho bájného kunínského podzemí. V dobách minulých tam možná byly nějaké poklady. Říká se, že tam vedly různé tajné chodby, dokonce hraběnka na koni vyjížděla až z podzemí kunínského zámku – vyjíždět měla někde v místech, kde stojíme,“ popisuje školákům Bronislav Novosad, kronikář obce a znalec její historie.

Žáci šesté a osmé třídy s učitelkou Pavlínou Gráfovou, která učí chemii a ekologii, během výkladu kronikáře vpluli do moře medvědího česneku. Tím se musí prodrat při cestě za slibovaným podzemím.

„Vidíte, že v rámci toho, kde ten česnek roste, je půda humózní a kyprá, že roste pod vysokými stromy, kde je vlhko. Toto je přímo ideální místo. A když rozkvete, celý svah je kompletně bílý. Je to kouzelný pohled,“ dodává pod svahem Novosad.

Na zámku je vystaven vzorek vápence, ve kterém je otisk mlže. Tato zkamenělina byla nalezena právě v prostorách obory. Takže děti, když se budou pozorně dívat, mohou také najít nějaký zajímavý vzorek.

Jak byla školní výprava úspěšná v hledání takovýchto vzorků, co děti viděly a co se dověděly v podzemí? Poslechněte si záznam magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

V podzemí kunínské obory
Spustit audio