Do oprav silnic v Moravskoslezském kraji půjdou letos téměř 2 miliardy korun

28. leden 2019 13:05

Nekonečný seriál oprav silnic a uzavírek bude pokračovat i letos. Kraj plánuje na 90 dopravních staveb a s dalšími počítají státní silničáři. Dočkají se třeba v Krmelíně na Frýdecko-Místecku. Na největší křižovatce v centru obce vznikne dlouhá léta požadovaný kruhový objezd.

„Ta křižovatka je strašně nebezpečná, protože je nepřehledná a řidiči nerespektují rychlost, jezdí rychle. Takže je tady spousta dopravních nehod,“ ukazuje na křižovatku uprostřed Krmelína starostka Yveta Kovalčíková (ODS).

Město kruhových objezdů. V Novém Jičíně postaví už devátý rondel

Nebezpečný přechod pro chodce - řidiči jedoucí z ulice Generála Hlaďo někdy chodce přehlédnou

V Novém Jičíně přibude další kruhový objezd. V ulicích města je jich teď celkem osm. Nová okružní křižovatka poblíž náměstí zvýší hlavně bezpečnost na jednom z přechodů. Při nehodách totiž řidiči řekli, že chodce neviděli za předním sloupkem auta.

„Doufáme, že se to trošku zklidní, že se to zpomalí. A hlavně že to bude bezpečnější pro chodce a i pro další účastníky. Bohužel, co bude negativní, ubere nám to parkovacích míst,“ dodává starostka.

Další kruhové objezdy vzniknou v Klimkovicích a Ludgeřovicích. Největší stavby ale budou v Ostravě. Celý rok má pokračovat oprava mostů na Výškovické a estakády Bazaly.

„Ten největší boom začne v dubnu, kdy roztaje sníh a začne se nejvíce stavět. Největší uzavírky pak budou během prázdnin, kdy jezdí nejméně aut,“ říká náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Kraj počítá s fakturami od stavebních firem za více než 800 milionů korun. To je o zhruba 400 milionů méně než vloni. „Ale předpokládáme, že v průběhu roku se nám podaří jednak z rezervy rozpočtu krajského a jednak ze státního fondu získat další peníze. Že to bude zase kolem té miliardy korun,“ vypočítává náměstek.

A právě miliardu chce v kraji investovat taky státní Ředitelství silnic a dálnic. V Ostravě se letos pustí do opravy Cingrovy ulice u haly Tatran. Důležitá spojnice navazující na Místeckou ulici bude asi 10 dní zavřená. Silničáři budou znova opravovat taky ulici 17. listopadu v Porubě, potvrzuje Pavel Hučík z ostravské správy Ředitelství silnic a dálnic.

Plánovaná stavba kruhové křižovatky v Klimkovicích

„To bude třetí etapa, která se bude provádět od domova sester až po křižovatku se současnou Prodlouženou Rudnou a je to tak, aby ta komunikace byla sjízdná do doby zprůjezdnění Prodloužené Rudné jako takové.

Opravu ulice 17. listopadu slibují silničáři zahájit až po ukončení uzavírky kvůli rekonstrukci mostů na ulici Opavské nad železniční tratí u svinovského nádraží.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související