Do Orlové se po desetiletích vrátila velká orlice. Bude znova dominantou památníku

1. květen 2023 08:41

Po desítkách let se v Orlové na Karvinsku podařilo obnovit památník, který připomíná české oběti takzvané Sedmidenní války. Ta vypukla v roce 1919 a kvůli sporu o Těšínsko se v ní střetli českoslovenští a polští vojáci. Mohutná orlice byla zničená ještě před druhou světovou válkou a na své původní místo se vrátila v těchto dnech. Její výrobu jsme nedávno sledovali v časosběrném seriálu.

Čtěte také

Sochař Martin Chmelař má před sebou finále dvouleté práce a trochu i strach. Musí dostat rozloženou dvacetitunovou orlici úzkým vjezdem na orlovský hřbitov. „Bojím se, aby se něco nepokazilo. Tady vidíme v plné kráse jeřáb, tak se budu muset věnovat jeřábu,“ říkal těsně před přemisťováním uměleckého díla.

Velký památník je posledním odpočinkem téměř 56 obětí krátké války. A jak říká orlovský místostarosta Petr Stuchlík (SPD), teď už bude kompletní bez velké mezery mezi jmény padlých. „Beru to pozitivně jako signál, že dochází k vyrovnání se s historií. Nehledejme v tom nějaké průsečíky, dívejme se na to, co nás spojuje,“ uvedl místostarosta.

Martin Chmelař měl jen několik málo fotografií, včetně roku 1938, kdy byla původní orlice stržená po obsazení oblasti polskou armádou. Doufá ale, že z božanovského pískovce vytvořil důstojnou dominantu velkého památníku i celého hřbitova.

„Bylo to tak, že jsem vlastně dostal nějakou dokumentaci, která obsahovala pár fotografií – některé byly čitelnější, některé ne. Zadní pohledy byly takřka nula, když to tak řeknu. Jediný pohled, který byl zaznamenán, tak to bylo v momentu strhávání lany. Takže ztvárnění je lehce po mém. A dá se říct, že je to největší kámen, který jsem měl možnost opracovávat,“ dodal sochař.

Orlice s rozepjatými křídly bude definitivně dokončená za pár dnů. Po vyzrání všech spojů a tmelů.

autor: Martin Knitl
Spustit audio