Do Ostravy se po 70 letech vrátily tanky. Oslavy konce války přilákaly tisíce lidí

30. duben 2015

Ostrava se dnes vrátila o 70 let v čase. Lidé si mohli znovu připomenout oběti, hrdiny i některé válečné okamžiky. Zástupci armády i pamětníci pak zavzpomínali na chvíle, kdy němečtí okupanti museli opustit své pozice. U řeky Ostravice vše vyvrcholilo ukázkou bitvy.

Už dopoledne se v Komenského sadech konal pietní akt. Sjeli se na něj veteráni a pamětníci ze všech koutů republiky i ze Slovenska a Polska.

„Nad námi byly boje. Každý tam samozřejmě v tom sklepě seděl. Nevěděli jsme, jestli jdou Němci, nebo Rusové,“ zavzpomínala paní Stanislava Tesarčíková.

V pravé poledne uctily památku válečných obětí zvony ostravských kostelů. Sokolskou třídou pak po letech znovu projely tanky i vojenské speciály.

Kolonu tvořily džípy, nákladní auta, děla na lafetách i sajdkáry. Přehlídka přilákala davy přihlížejících, kteří si nadšeně fotili členy klubů vojenské historie v dobových uniformách.

Asi nejatraktivnější částí dnešního programu byla ovšem ukázka bitvy o Sýkorův most na březích řeky Ostravice. Účastnily se jí i historické tanky. Současná vojenská technika byla naopak k vidění na nedalekém Masarykově náměstí. Oslavy pak zakončil v devět hodin večer ohňostroj.

Oslavy 70. výročí osvobození Ostravy

Osvobozením Ostravy skončila před 70 lety hlavní část takzvané ostravsko-opavské operace, kterou podle historiků provázely největší boje v Československu.

„Snaha ovládnout strategickou průmyslovou oblast hrála svou roli, ale nejednalo se při plánování operace zdaleka jen o Ostravu. Šlo především o to docílit průlomu do oblasti střední Moravy. Byla představa, že by se útočící jednotky 4. ukrajinského frontu spojily v prostoru kolem Olomouce s jednotkami maršála Malinovského, které pochodovaly ve směru na Brnu,“ připomněl historik Ondřej Kolář ze Slezského zemského muzea.

autoři: mrk , stj
Spustit audio