Dobrovolníci opět uklízeli Beskydy. Do akce Poděkuj horám se zapojilo na 2,5 tisíce lidí

29. září 2021

Nafukovací lehátko nebo koberec – i takové kuriozity našli dobrovolníci při úklidu Beskyd.  Do 6. ročníku akce Poděkuj horám se jich zapojilo bezmála dva a půl tisíce. Rukavice i pytle na odpadky si mohli vyzvednout celkem na 13 stanovištích.

Paní Nikol přišla na stanoviště u roubenky Ondřejníček i s celou rodinou. „Už jsem dlouho nebyla na horách a povalující se odpadky mě štvou,“ řekla.

Někteří dobrovolníci se vydali hlouběji do lesa, někteří uklízeli jen v okolí roubenky. Například pan Honza měl ale za půl hodiny pytel na odpadky z poloviny plný.

Akce se v Beskydech konala už pošesté. Letošní novinkou byli mapka určené pro dobrovolníky. „S vlastníky lesů jsme přemýšleli, v kterých lokalitách může být největší nepořádek, dali dohromady mapky. Návštěvníkům ukazujeme pro ně nejvhodnější trasu i s ohledem na jejich fyzickou zdatnost,“ vysvětluje za spolek Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz.

Na nepořádku v horách se podepsala i pandemie koronaviru, kdy je lidé vzali doslova útokem. „Je to nekončící story. Příroda je sešlapaná a je to na ní vidět,“ dodává Piechowicz.

Odpadky sbírali dobrovolníci do dvanácti hodin, potom pro ně organizátoři nachystali zábavnou akci jako poděkování.

Spustit audio

Související