Dokonalá náplň do buchet a koláčů má název šiml, recept máme od Josefa Maršálka
Šiml je staročeská náplň, která se vyrábí z máku a z tvarohu. Dříve se mák a mléko vařilo do podoby kaše, dnes už se připravuje jinak.
- 200 g tučného např. řeckého jogurtu
- 110 g mletého máku
- 250 g polotučného tvarohu v kostce
- cukr dle chuti
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1 lžička povidel
- kůra z půlky citronu
Nejdříve smícháme tučný jogurt s mákem a směs necháme nabobtnat. Splní nám to stejnou úlohu, jako když naše maminky mák povařily v mléce. My nic nevaříme.
Mák natáhne tekutinu a směs zhoustne. Do této směsi přidáme 250 g tvarohu, dochutíme cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem nebo lžičkou povidel. Přidáme i citronovou kůru a náplň použijeme dle potřeby.
Pokud je potřeba hustší náplň (třeba do buchet nebo koláčů), nepoužijeme zásadně tvaroh ve vaničce, ale tvaroh v kostce.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.