Domácí násilí přichází nenápadně. Oběti pomůže policie i Bílý kruh bezpečí

28. květen 2021

Málokdo si dokáže představit dny i noci týrané ženy, která se rozešla s otcem svých dvou dětí a zamilovala do nového partnera. Ideální milující muž se ale několik dní po nastěhování do jejího bytu, změnil v monstrum hrůzy, násilí a ubližování.

Navíc láska je slepá a tak udat policii člověka, který vás mlátí pěstí, kope po celém těle, drží nůž pod krkem a vyhrožuje smrtí, je velmi těžké. Mladé ženě to trvalo celý rok a  její soužití s milencem, který vyhnal i její děti, málem skončilo utýráním k smrti.

„S novým přítelem se seznámila na sociálních sítích, rychle se zamilovala, s otcem svých dvou dětí se rozešla a nového přítele si nastěhovala do bytu, který vlastnila,“ popisuje začátek dramatického příběhu policejní specialista na problematiku domácího násilí Petr Návrat.

Nový partner nelibě nesl, že se žena musí starat o dvě malé děti, takže se jich vzdala.

„Často se stává, že ty ženy jsou tak ovlivněny tím svým partnerem, že kolikrát zapomínají na veškeré další okolí. Zase na druhou stranu pokud se jedná třeba o otce, který týrá matku, tak dá se říct ten poslední střípek, kdy ta partnerka se rozhodne řešit tu svoji situaci, je, že on vztáhne ruku na ty děti,“ připomíná policejní specialistka Martina Fabiánová.

Kam až týrání může dojít

„Začalo to nadávkami a verbálními útoky, které se postupně změnily ve fyzické. Nikdy neuvedla napadení ze strany svého přítele, ale například pády ze schodů, pád na nábytek. Po dobu jednoho roku se ho snažila bránit a neuváděla pravý důvod svých zranění a trablů,“ popisuje Návrat.

Útoky se stupňovaly, přibylo i vyhrožování zabitím. „Poslední kapkou bylo, že napadl ženu takovým způsobem, že už mezi námi nemusela být. Po tomto incidentu se zmohla na to, že se svěřila rodině. Pak spolu došli na policii, kde žena celou historii vztahu popsala. Proto jsme se o tom dozvěděli a mohli začít jednat,“ dodává policista.

Pomoc oběti

„V prvé řadě provádíme vykázání násilníka z bytu na deset dní, potom oběť předáváme do péče intervenčního centra Bílého kruhu bezpečí. Tam s ní dále pracují – nabízí sociální, psychologickou a právní pomoc. Pomůžou jí třeba i sestavit návrh na sepsání předběžného opatření, které ona podává k soudu. Vykázání může být prodlouženo o měsíc a pak až na půl roku. Ale o tom už rozhoduje soud,“ popisuje postup Fabiánová.

Během té doby jsou policisté s obětí týrání v kontaktu a sledují, zda pachatel neporušil podmínky vykázání. „Měli jsme případ, kdy jsme měli tak nepoučitelného pachatele, který opakovaně porušoval vykázání, až nakonec skončil ve vazbě,“ dodává policistka.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Související