Domácí ozdoby snadno a levně. Vyrobte si je s dětmi či vnoučaty! Babské rady prozradí, jak na to

22. prosinec 2023

Vyrobte si doma hmotu na ozdoby. Babské rady přichází s návodem, jak na to! Je to snadné, netoxické a zvládnete to hravě ve společnosti dětí nebo vnoučat.

Připravte si: 2 hrnky jedlé sody, 1 hrnek kukuřičného škrobu, 1 ¼ hrnku studené vody. Vše smícháme a vložíme do pánve, kterou pomalu zahříváme. Hned po ztuhnutí ji pečlivě zabalíme do pečicího papíru nebo potravinářské fólie. Po vychladnutí ji jako těsto rozválíme válečkem a pustíme se do vykrajování tvarů. Ti zdatnější mohou i modelovat.

Nezapomeňte v každém výtvoru udělat špejlí dírku na provlečení provázku na následné zavěšení. Ozdůbky nechte vyskládané na pečicím papíru nejlépe do druhého dne. Kvůli správnému proschnutí ozdoby i obracejte. Jakmile ozdoby perfektně ztuhnou, můžete je pomalovat nebo ozdobit třpytkami.  Stanou se jedinečnou ozdobou interiérů! Pozor, venku je však nepoužívejte, vlhko by je zničilo. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.