Domácnosti v Ostravě za letošní zimu ušetří za dálkově dodávané teplo

17. duben 2024 05:20

Letošní topná sezóna je nejteplejší za posledních více než 60 let. Potvrdilo to Teplárenské sdružení České republiky, podle kterého se začalo s dodávkami tepla do domácností až v říjnu, a také v současné době se vytápí méně než v jiných letech. Je to znát i v jedné z největších tepláren v Česku v Ostravě-Třebovicích.

Kotle jedou naplno, ale v provozu je jich méně. „Podle aktuální situace máme ze čtyř možných kotlů v provozu jeden horkovodní a dva parní,“ říká technik Jan Babinec ze společnosti Veolia s tím, že jeden kotel spolyká 500 tun uhlí denně.

Z třebovické elektrárny míří teplo do stovky tisíc domácností v Ostravě. I když se teď ochladilo, podivnou zimu to nezachrání. „Současná zima je vůbec nejteplejší, co vůbec pamatujeme, takovou jsme ještě nezažili,“ potvrzuje Jiří Leták, který tady má na starosti distribuci a služby.

Teplárna v Ostravě-Třebovicích

A pocítí to podle něj v peněženkách všichni. Nadprůměrně se topilo jenom v listopadu a v lednu. Naopak v únoru a březnu bylo mimořádně teplo. „Určitě budou platit méně, než byli zvyklí, nebo než mají nasmlouvané zálohy, protože jsme prodali asi o 15 procent tepla méně, než je dlouhodobý průměr,“ dodává Leták.

Topná sezóna končí až v závěru května, takže všichni pořád sledují teploměry. „Podmínkou je, že průměrné venkovní teploty musí být dva dny po sobě menší než 13 stupňů Celsia. Pokud jsou vyšší teploty, topení se přeruší a obnoví se zase, až klesnou,“ vysvětluje Jiří Leták.

I když i tato teplárna bude mít menší zisky, v letních měsících už plánuje rozsáhlé opravy a rekonstrukce potrubí. Jako každý rok.

autor: Martin Knitl
Spustit audio