Domov pro seniory ve Frýdku-Místku otevřel setkávací místnost

30. říjen 2020

Speciální setkávací místnost teď mají v Domově pro seniory ve Frýdku-Místku. I když je zařízení tak jako ostatní domovy kvůli koronavirovým opatřením pro návštěvy uzavřeno, jeho obyvatelé se mohou se svými blízkými vidět alespoň přes prosklené zaizolované dveře. Návštěvy do místnosti vstupují nevyužívaným bočním vchodem a vyhnou se tak i kontaktu s personálem domova.

Návštěva, která přijde ve smluvený čas, zazvoní na recepci, ta ji do místnosti vpustí. Jsou tam dvě židle, sklo velikosti dveří a prostor pro ty, kteří návštěvu netrpělivě čekají. „Máme připraveny dvě židličky, ale už se nám stalo, že přišli i s dětmi, což seniory potěšilo,“ říká ředitel domova Petr Kuchta.

Čtěte také

Na zdi je tady jednoduchý návod ke komunikaci a zařízení s mikrofonem, přes které návštěva spolu se svým rodinným příslušníkem mluví. „Hledali jsme přístroj, který je schopen dobře přenášet zvuk, protože na druhé straně je senior, která mívá problém se sluchem,“ vysvětluje ředitel.

Aby se dostalo na všechny zájemce, na návštěvy tu lidé mají vyhrazeno 20 minut. „O místnost je větší zájem než o videohovory. V první vlně nám nesmírně pomohly, ale ten přenos není tak kvalitní. A tady toto, byť za sklem, tak jsou na tom mnohem lépe, že za nimi někdo dojel, než když jsou na kilometry vzdálení,“ dodává ředitel domova Petr Kuchta.

Setkávací místnost přitom v domově zůstane i do budoucna. I chřipky totiž dokáží zavřít domovy pro seniory pro návštěvy i na týdny.

Spustit audio

Související