Dopravce v Třinci bude čistit autobusy ozonem. Dezinfikuje a odstraní zápach

25. únor 2015

Cestování autobusy v Třinci by mělo být příjemnější. Vedle běžného denního úklidu totiž dopravce začne interiéry vozů čistit speciálním přístrojem, který ničí bakterie a viry, ale také likviduje zápach. Třinec je prvním městem, kde dopravní společnost přístroj zkouší. Autobusy tam totiž musí čistit důkladněji než jinde, a to kvůli prachu, kterého je v průmyslovém městě plno.

„Hodně často je tam takový divný zápach,“ svěřuje se jedna z obyvatelek Třince s pocitem z autobusů městské hromadné dopravy.

Nepříjemnou zkušenost má i paní Jana. Naposledy si totiž sedla na úplně mokré sedadlo. „Lidé si na ně někdy pokládají tašky s nákupem, kolikrát jim z toho teče maso,“ popisuje.

Autobusy v Třinci by ale nově měly být daleko čistější a voňavější.

„Je to docela malá krabička, ale velmi účinná. Generuje ozon, hubí veškeré alergeny, plísně, roztoče, viry a tak dále. Přístrojem jsme už ošetřili asi pět interiérů a výsledky byly výborné. Zaleze to do všech sedaček a výplní a odstraní veškerý zápach,“ říká provozní ředitel společnosti Arriva Armin Cieslar.

Arriva Morava provozuje autobusovou dopravu ve velké části Moravskoslezského i Olomouckého kraje. Jako pilotní projekt na čistění autobusů si ale vybrala právě Třinec, kde se autobusy špiní vůbec nejvíce.

„Prostředí v Třinci je jedno z nejhorších. Vidíme to na interiérech vozidla, ale hlavně nám to indikují zanesené vzduchové filtry motoru. Právě proto jsme zavedli čištění hlavně do Třince, protože interiérům se věnujeme všude stejně. V Třinci to bohužel vyžaduje větší péči,“ uzavírá Cieslar.

Generátorem ozonu budou v Třinci čistit autobusy každé tři měsíce.

autoři: sib , iha
Spustit audio