Dopravní podnik Ostrava na Jihu modernizuje trať, tramvaje pojedou rychleji

2. srpen 2022 14:21

Dopravní podnik Ostrava (DPO) chystá modernizaci tramvajové trati mezi zastávkami Josefa Kotase a Václava Jiřikovského na pomezí ostravských sídlišť Dubina a Bělský les v nejlidnatější městské části Jih. Po úpravách tam tramvaje budou moci jezdit rychlostí až 80 kilometrů za hodinu. V tiskové zprávě pro média to napsala mluvčí dopravního podniku Tereza Šnoblová.

„Dopravní podnik Ostrava podepsal smlouvu s dodavatelem. Půjde již o čtvrtý úsek, kde ostravské tramvaje jako jediné v ČR mohou jezdit rychlostí až 80 kilometrů za hodinu. Podél trati přibydou nízké protihlukové stěny osazené květinami a bylinami. Půjde o první takto zmodernizované místo v Ostravě,“ uvedla mluvčí.

S úpravami dopravní podnik počítá od letošního září do listopadu. Náklady na úpravu trati přesáhnou 85 milionů korun. Modernizace bude hrazena ze zdrojů DPO a částečně z dotací Evropské unie.

„Rekonstrukce přinese v součtu s již dříve modernizovanými úseky a výhybkami znatelné zrychlení cestování tramvají z Dubiny do centra města. Spolu s realizací protihlukových opatření s ozeleněním vznikne v Ostravě-Jihu naprosto moderní trať. Ozeleněny budou vnější pásy okolo tratě a dokonce budou i vonět. V plánu je totiž osazení nízkých protihlukových stěn například tymiánem, levandulí a dalšími voňavými rostlinami,“ řekl generální ředitel DPO a předseda představenstva Daniel Morys.

Nyní mohou tramvaje DPO jezdit vyšší rychlostí na třech úsecích: Nová Ves Vodárna – Svinovské mosty, Důl Zárubek – Hranečník a od loňského roku i na trati mezi zastávkami Kolonie Jeremenko – Dolní Vítkovice. Kvůli úpravám trati se ale cestující musí připravit na úplnou výluku tramvají, které nahradí autobusy. Pro silniční dopravu budou uzavřeny oba takzvané rychlé pruhy Horní ulice, a to od kruhového objezdu po Jiřikovského ulici.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související