Dopravní podnik Ostrava od září rozšiřuje funkce svých automatů na jízdenky

30. srpen 2021 13:33

Dopravní podnik Ostrava (DPO) od září rozšiřuje funkce svých automatů na jízdenky. Cestující si v nich budou moci koupit i dlouhodobé časové jízdenky. Kupony bude možné si nahrát na čipovou kartu ODISka i na bezkontaktní platební kartu. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

V Ostravě rovněž přibudou další automaty, v současné době jich ve městě je 20. „V září k nim přibudou další čtyři na zastávkách Mírové náměstí, Dům Energetiky, Odra a posléze i na Náměstí SNP,“ uvedla Šnoblová. Podnik podle ní doufá, že rozšíření počtu automatů uleví pobočkám, na které se každé září obrací velké množství lidí.

„Hlavní skupinou tvořící zářijové fronty jsou studenti, a to kvůli každoročnímu ověřování nároku na slevu. Pro ně jsme se opět letos snažili zjednodušit podmínky, za jakých mohou prokázat nárok na zlevněné jízdné,“ dodal generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Jeden automat na jízdenky podnik na celé září umístí do areálu rektorátu VŠB-Technické univerzity Ostrava v Porubě. Pak ho natrvalo přesune na zastávku Náměstí SNP.

DPO jak první podnik v Česku loni zrušil papírové jízdenky. Cestující si mohou v automatech koupit kreditní jízdenky, nebo mohou ve vozidlech platit bezkontaktní bankovní kartou, SMS nebo pomocí aplikace v telefonu. Ředitel připomněl, že kreditní jízdenky jsou dobíjecí, a cestující je tak nemusí po každém vyčerpání kreditu vyhazovat a kupovat si nové.

„Jedním z důvodů, proč jsme přestali používat papírové jízdenky, byla i ochrana životního prostředí a prevence zbytečné spotřeby. Kreditní jízdenky jsou vlastně uživatelsky recyklovatelné, tedy dobíjecí, a moc bych si přál, aby s nimi naši cestující takto i zacházeli,“ uvedl Morys.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související