Ostravský dopravní podnik prodlužuje testování takzvaného antikolizního systému

28. červenec 2021 06:10

Testování takzvaného antikolizního systému Dopravního podniku Ostrava (DPO) bude trvat déle. Zatím ho ve městě využívají 2 tramvaje a zkušební provoz měl skončit v červnu. Dopravce chce ale systém lépe vyzkoušet, proto termín prodlužuje. Zařízení dokáže včas poznat například chodce v kolejišti a soupravu samo zastaví.

„Důležité je to hlavně z toho důvodu, že samozřejmě během směny řidiče může dojít k nějakému ochabnutí pozornosti. Řidiče to upozorní, že skutečně se před ním nachází nějaká překážka a pomůže to zabránit střetu,“ říká Petr Tomala z DPO.

Antikolizní systém kvitují i Ostravané. A to třeba pan Radúz. Sám byl před lety svědkem smrtelné tramvajové nehody, při které nové zařízení mohlo zachránit život.

Systém měl ostravský dopravní podnik zkoušet do konce června. Testování se ale protáhne, protože zařízení je nutné lépe vyladit.

„Zkušební provoz, během kterého probíhá ladění systému, je prodloužen do konce října. Dochází k přenastavování parametrů, aby byl systém co nejefektivnější. Teprve po ukončení a vyhodnocení zkušebního provozu budeme přiobjednávat další instalace,“ říká mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

Po dokončení testování chce dopravce systém nainstalovat do dalších 38 tramvají.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související