Dřevěné venkovní okenice dodají vašemu domu lesk a ochrání před sluncem

23. září 2021

Bylo vám letos v létě doma příliš teplo a snažili jste se marně zastínit interiér před sluncem? A vyjeli jste si po jižní Evropě na dovolenou? Pak jistě víte, jak velkou službu mohou při parných slunečních dnech vykonat stylové dřevěné venkovní okenice. Nepotřebujete uvnitř žádné těžké závěsy, ani zbytečné rolety.

Dřevěné venkovní okenice jsou nejen praktické, ale i stylové. Nejsou sice levné, ale pokud se dobře zvolí jejich barva i způsob montáže, vzhled domu se zásadně zlepší. Záleží pouze na tom, jestli okenice celkový vzhled domu rozveselí kontrastní jasnou barvou, nebo se naopak zvolí odstín, který dům barevně sjednotí.

Dřevěné venkovní okenice můžeme namontovat na jakékoliv okno a podle typu okna i fasády vybrat jeden ze dvou způsobů upevnění. Nejčastěji se montuje přímo do rámu okna. Druhou možností je montáž do fasády do blízkosti rámu z venkovní strany. Při otevření zůstává okenice v těsném kontaktu se zdí domu. Je proto nutné dobře upevnit i samotné okenice, aby fasádu nepoškodily a aby se nezavíraly.

Pokud se montuje přímo do rámu okna, součástí kování je i aretační kloub. Když okenici otevřeme, zaaretujeme ji, a okenice pak drží v těsné blízkosti omítky domu, aniž by jí poškodila. 

Na výběr je i typ lamel

Venkovní okenice zajistí dostatečný přívod vzduchu do interiéru a můžete také ovlivnit míru osvětlení, které do místnosti přes pohyblivé žaluzie proniká.

Nejčastěji se využívají okenice, které mají fixní lehce sešikmené lamely. Pokud se okenice zavře, uvnitř je šero a malými štěrbinami proniká pouze minimum světla. Na výběr jsou i okenice s pohyblivými lamelami, které je možné libovolně nastavit. U tohoto typu okenic je možné lamely zcela uzavřít, což je vhodné nejen pro částečnou zvukovou izolaci, ale také při silném slunečním záření.

Vzorek dřevěné okenice z venkovní strany

Údržba okenic

Dřevěné okenice je samozřejmě nutné také udržovat. Na slunci jsou totiž vystavené velkému náporu. Ale vše záleží na tom, jak kvalitně jsou ošetřené ještě před tím, než je umístíte na okna.

Pokud okenice kvalitně natřete hned napoprvé, nemusíte se o ně pak dlouho starat. Ideální je na první nátěr použít některý z odstínů barev RAL. Jedná se o olejové barvy na bázi syntetiky, a pokud se nanesou ve dvou vrstvách na dřevo, jsou tak trvanlivé, že další nátěr budete řešit až za patnáct let. Navíc dřevo působí zcela jednolitě a bez struktury let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.