Druhá světová válka ožívá v ulicích Opavy. Šipky na domech označovaly protiletecké kryty

8. únor 2017

FOTO. Od konce druhé světové války letos uplyne 72 let. Pokud se o tuto část historie zajímáte, nemusíte chodit do muzea nebo listovat v knihách. Stopy a nápisy mnohdy najdete přímo na fasádách domů. Stačí, když se projdete třeba ulicemi Opavy. Často o těchto pozůstatcích války nevědí ani místní obyvatelé.

Blednoucí nápis v opavské Lidické ulici označuje nezaminované domy. K tomu je v azbuce připsáno slovo karanténa. O kousek dál v Rooseveltově ulici míří ke sklepním oknům šipky namalované na fasádě.

„Šipky určovaly prostor pro protileteckou obranu, tedy vlastně kryty. Na těchto domech jsou proto, že mají betonové stropy nad sklepy,“ přibližuje pamětník Zdeněk Petřík.

Obyvatelé tak věděli, kde se mají v případě ohlášení náletu schovat. U jedné z šipek je připsáno pět metrů. „To je velikost prostoru. Nevím, jak se určoval. Na některých domech o kousek dál jsme našli dvě podobná značení a byly tam velikosti devět metrů,“ vysvětluje Petřík.

Druhá světová válka ožívá v ulicích Opavy - slovo karanténa v azbuce

Dodává, že o nápisech v Opavě mnoho lidí ani neví. „Vůbec o tom nevím. Kryt? Kde?“ ptají se obyvatelé jedno s domů se šipkou. „Z druhé strany než jsme dělali fasádu, tak tam bylo spousta děr,“ dodává jeden z místních.

Z konce války jsou v Opavě také původní úchyty elektrických drátů pro tramvaje, které tudy jezdily. Na domech je jich spousta. Stačí přitom jen zvednout hlavu, ta největší tajemství bývají tam, kde si myslíme, že to dobře známe.

Druhá světová válka ožívá v ulicích Opavy. Blednoucí nápis v opavské Lidické ulici označuje nezaminované domy
autor: mrk
Spustit audio