Důl Mauritius na Hřebečné je největší cínový důl v českém Krušnohoří. Navštívit můžete štolu Kryštof

3. červenec 2024

Už pět let je hornická krajina v Krušných horách zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Součástí tohoto regionu je i Hornická kulturní krajina Abertamy-Boží Dar-Horní Blatná na Karlovarsku. A právě tam se nachází největší cínový důl v českém Krušnohoří jménem Mauritius s prohlídkovou štolou Kryštof. Ta je součástí komplexu více než deseti kilometrů podzemních chodeb.

Krušnohoří má na české i německé straně několik století dlouhou hornickou historii. Proto platilo za technologické a vědecké centrum, odkud se různé inovace a vynálezy šířily do dalších hornických regionů po celém světě.

Na prohlídku štoly z 16. století se můžete po předchozí rezervaci vypravit s průvodcem. Před vstupem do štoly Kryštof budete vybaveni ochrannou helmou, holinami, svítilnou a nepromokavým pláštěm. Prohlídková trasa je dlouhá přibližně 400 metrů.

V průběhu prohlídky se seznámíte se třemi způsoby těžby, které se používaly. Od prvotní ražby chodeb pomocí želízka a mlátku, přes odlamování horniny metodou sázení ohněm až po ražbu za použití střelného prachu. Každá z těchto metod byla ve své době považována za efektivní a na horninách zanechala nesmazatelné stopy. Na konci ústí štola do podzemní dobývací komory, která má úctyhodné rozměry. Dlouhá je 65 metrů, široká od 4 do 9 metrů a vysoká místy až 25 metrů.

Na prohlídkové trase narazíte na figuríny horníků

Štolu Kryštof, kterou provozuje město Abertamy, můžete navštívit od května do září. Po zbytek roku je štola uzavřena kvůli kolonii netopýrů, která v ní pravidelně zimuje. Důl Mauritius je největším zimovištěm netopýrů v České republice.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.