Dva roky v Africe. Martin Ondráčka z Frýdku-Místku vypráví o mírové policejní misi v Libérii

10. březen 2021

Martin Ondráčka prožil v západoafrické Libérii celkem dva roky jakožto účastník mírové policejní mise. Poslechněte si vyprávění o rasismu naruby, teplé ušance a dětských vojácích.

Libérie je malá země v západní Africe. Má rovníkové klima, její břehy omývá Atlantický oceán. Název Libérie v překladu znamená Země svobody. Až potud to zní jako reklama z katalogu cestovních kanceláří. Ovšem Libérií donedávna zmítaly občanské nepokoje, které tuto zemi zdevastovaly. A právě v momentě, kdy bylo zatím jen na papíře podepsáno příměří, se na mírové misi v Libérii ocitl dnes už bývalý policista z Frýdku-Místku, Martin Ondráčka.

Celkem dva roky prožil Martin Ondráčka v africké Libérii. Coby účastník policejní mírové mise měl v této zemi pomáhat odzbrojovat povstalce a dohlížet na dodržení právě uzavřeného míru. Poprvé se do Libérie dostal v roce 2004 a byl to pro něj kulturní šok.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.