Dva tisíce lidí z Karviné můžou přijít o místo, místní průmyslová zóna leží na zásobách uhlí

10. listopad 2013

Zatímco horníci v Paskově mají strach ze zastavení těžby, v Karviné mají lidé obavy z toho, že OKD naopak dolovat začne. Starosti těžební společnost přidělává několika firmám, které podnikají v části Nové pole. Tamní průmyslová zóna totiž leží na zásobách černého uhlí.

„Ztráta důvěry investorů může vést k opuštění této lokality i regionů,“ upozorňoval už před více než rokem Jan Krejča, technický ředitel firmy na výrobu výtahů. Na stěhování nedošlo, naopak firmy by rády výrobu rozšířily, ale nejistota trvá dál.

Investoři, za zády s ministerstvem průmyslu a obchodu i Moravskoslezským krajem, proto chtějí po OKD jasné stanovisko.

„Co bude dneska, co bude zítra, co bude za dvacet let. Aby všichni měli čas se strategicky rozhodnout. Líbí se mi konstruktivní přístup firem, které otevřeně říkají – ano, my jsme připraveni chovat se tak, jak rozhodne OKD, ale chceme to vědět několik let dopředu,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

Marek Síbrt ze společnosti OKD potvrdil, že firma už rozhodla o variantě, která Nové Pole neovlivní. Nevyjádřil se ale, jestli je firma ochotná písemně deklarovat, že pod zónou těžit nebude.

Průmyslová zóna v Karviné-Novém Poli vznikla mezi prvními už v roce 1998. Dohody se společností OKD by firmy rády dosáhly už do konce roku.

autoři: Anna Maňourová , iha
Spustit audio