Dvě stovky lidí se zapojily do tradiční akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava

25. září 2019 21:39

Český rozhlas Ostrava nalákal do krevních center v kraji desítky lidí. Například do toho ostravského ve Fakultní nemocnici přišlo na podzimní krevní výzvu 110 dárců, kteří dostali malý dárek. Někteří z nich přišli darovat krev úplně poprvé.

Zdravotní sestra v ostravském krevním centru právě odebírá krev sedmatřicetiletému Michalovi, který zareagoval na rozhlasovou výzvu a přišel dnes poprvé jako dárce. Hned po odběru si dárci můžou dát malé občerstvení nebo kávu. A po občerstvení můžou dárci zamířit rovnou k rozhlasovému stánku.

„Takže jsem si vybral sportovní lahev, kterou využiju na kole nebo v batohu,“ říká pan Tomáš (55). „Probíhá to úplně hladce, žádné následky nejsou. Jsou tady krásné sestřičky, které vás doprovodí tam i zpátky,“ dodává pravidelný dárce.

Kolik přišlo s Českým rozhlasem Ostrava darovat krev lidí, se přišla podívat i mluvčí Krevního centra Fakultní nemocnice v Ostravě Naděžda Kalužová. „Určitě jsou tyto akce důležité, protože můžeme tímto způsobem dárcům poděkovat, můžeme jim říct, jak jsou pro nás důležití. Bez krve se nedá operovat, nejde pacienty léčit, nedá se zachraňovat. Bez krve se prakticky nedá dělat nic,“ připomíná Kalužová.

V tuto chvíli prý v krevním centru mají krve dostatek. To se ale může rychle změnit. „Stavy se nám mění z hodiny na hodinu. Stačí, když přiletí jeden vrtulník nebo přijedou dvě sanitky s těžce zraněným pacientem, a stav těch krevních skupin v lednicích se bude markantně měnit. Takže chceme vás všechny. A heslo ‚normální je darovat‘ – opravdu je to normální a kdo je zdravý, tak je schopný ten půllitr krve pro pacienta věnovat,“ dodává Kalužová.

Proto krevní centrum uvítá dárce s jakoukoliv krevní skupinou. Ti noví můžou přijít od pondělí od čtvrtka do půl druhé odpoledne. Stálí dárci se musí předem objednat.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.