e.maily - ranní poznámka

29. duben 2003

Kdybychom ještě poměrně nedávno řekli slovo "pošta", jen málokdo by si představil něco jiného než klasickou obálku anebo úřednici u přepážky. Dnes je všechno jinak. Dopisní papíry postupně vytlačují vedle esemesek takzvané "e-maily". Spolu s tím se ale objevuje varování psychologů a dalších expertů. E-maily se totiř stávají součástí nebezpečné diagnózy.

Pre a post - neboli česky "poštovní napětí" je nový název stavu, ve kterém je více či méně každý, kdo prožívá elektronické dopisování. K dispozici je zatím pouze britský průzkum, ale i tak stojí za to. 12 procent dotázaných uživatelů se přiznalo, že nedobře pochopený e-mail způsobil hádku, dvě procenta se kvůli tomu rozešla se svými partnery. Třetina Britů má strach, že pošle choulostivý dopis například svému šéfovi anebo že takový vzkaz bude dále rozesílán napříč zeměkoulí. Existuje také velká obava z toho, že někdo využije e-mailu k zákeřnému bodnutí do zad. Zejména dopisu odeslaném z nějakého všeobecně užívaného internetového serveru. Naopak velkou příjemností pro uživatele je flirtování. Mohou předstírat práci a přitom na klávesnici vyťukávat nejrůznější rafinovanosti. Pokud bychom se tedy vrátili k syndromu "poštovního napětí", není se čemu divit. Čekání na vytoužený e-mail, snaha napsat odpověď přinejmenším dokonale, přemýšlení komu dopis dále rozeslat. Možná jste si toho všimli i sami u sebe. Je to v mnoha směrech totéž jako u mobilního telefonu. Kolikrát si jen tak bezděky kontrolujete, zda nepřišla nějaká pošta nebo textová zpráva? Kolikrát vás téměř stresuje, že nemáte momentálně přístup k počítači? A jaké prožíváte výkyvy - očekávání a zklamání - to když nic nedostanete. Rychlé tempo doby podporované technickými vymoženostmi jakoby najednou objevovalo něco, co tady vždycky bylo. Čekání na obálku ve schránce bylo ale přece jen otázkou dnů nebo týdnů. Dnes se pohybujeme v hodinách, minutách i sekundách. Lehká pomyslná sinusoida emocí se stává centrifugou. Takže stejně tak jako v životě samotném, hlavně se z toho nezbláznit.

autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.