Eva Lenartová se u mikrofonu ve studiu cítí jako ryba ve vodě

8. říjen 2014

Každé pondělí moderuje rozhlasový magazín Koktejl, vede Tvůrčí skupinu Ostrava a Olomouc a autorsky, dramaturgicky i redakčně se podílí na literárních pořadech, které vznikají v ostravských studiích.

S herci, režiséry a mistry zvuku natáčí četby na pokračování, povídky, pořady poezie, rozhlasové hry i náročnou publicistiku. Spisovatelka a redaktorka Eva Lenartová, která se u mikrofonu a v rozhlasových studiích cítí jako ryba ve vodě, byla hostem Apetýtu.


Co tě přivedlo do rozhlasu, kdy ti ten rozhlas zavoněl?

To už je hodně dávno. Byla jsem krásná, mladá... Bylo to koncem osmdesátých let, myslím, že to bylo koncem roku 1988. Předtím jsem učila, pravda nedlouho. Učila jsem český jazyk a hudební výchovu. Všehovšudy to byly asi tři roky – mezitím se narodil můj mladší syn, taky jsem napsala svou první knížku.

Kdybys byla tak hodná a pomohla posluchačům Apetýtu rozluštit, co to je ta Tvůrčí skupina?

Jsem takovým styčným důstojníkem organizačním, takové vysunuté tykadlo. V té skupině jsou všichni v regionech v rámci republiky (regionální studia ČRo – pozn. red.), kteří se věnují tomu uměleckému slovu. A já jsem pouze to tykadlo pro Ostravu a Olomouc. Naším šéfem je Olga Jeřábková z Brna.

Na koho si vzpomínáš, když jsi nastoupila do tehdejší literární redakce? To byla taky zlatá éra...

Literární redakce, když jsem nastoupila, se bleskurychle proměnila po listopadu 1989. Byla to zásadní proměna, protože se vrátili lidé, kteří tam pracovali na konci 60. let. To byl Zdeněk Milt, ten se stal šéfem – shodou okolností jsme učili na stejné škole.

Jak se tady tenkrát tvořilo?

Samozřejmě mne hned ke všemu nepustili. Každý elév musí absolvovat to kolečko a čichnout k celé té rozhlasové práci. Ke zpravodajství, protože to je základ. A kdo to nezažil, tak jsem přesvědčena, že mu později něco chybí v práci. Pamatuji si samozřejmě režijní jména, jako je Věra Pražáková, Libor Kondělka. Taky si pamatuji tu nervozitu, když se měl realizovat text, který jsem připravila – ať už to byla nějaká kompozice, povídka. Já jsem z nich byla úplně vedle.


Celý rozhovor s Evou Lenartovou si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku. Tento i další díly pořadu najdete v iRadiu.

autor: dam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.