Falešné Vítkovice na Hlučínsku. Po stopách kamuflážní makety železáren

4. únor 2016

Poblíž Háje-Smolkova a Koutů na Hlučínsku existuje rozsáhlý prostor, kde za druhé světové války stávala utajená fabrika. Měla dřevěné komíny, falešné koleje a přísné utajení i dozor.

Měla zmást spojenecké letce a uchránit pro Němce strategické železárny v ostravských Vítkovicích před bombami. Iluze měla být dokonalá. Z napodobeniny hutí „falešných Vítkovic“ se dokonce kouřilo a dřevěné tovární haly a komíny byly osvětlené.

O existenci kamuflážní makety železárny poblíž Háje-Smolkova a Koutů na Hlučínsku se dochovalo jen málo. Přetrvala spíš ve vzpomínkách pamětníků.

„Kousíček za viaduktem je louka a dostaneme se k velkému splavu, kde na opačné straně, na druhém břehu byly postaveny ty dřevěné Vítkovice. Rozšiřovaly se a pokračovaly přes Mokré Lazce až ke Koutům,“ vzpomíná paní Božena Martiníková, zaměstnanec památníku a pamětnice.

„V podstatě to, co bylo za řekou, už patřilo říši. To, co bylo z té naší strany před řekou, byly Sudety. Takže vlastně obyvatelé, kteří v té říši žili, automaticky rukovali do Wehrmachtu. I proto to bylo postaveno na jejich území,“ vysvětluje vedoucí hrabyňského památníku Kamila Poláková.

Dřevěné bombardování

Ostrava byla pro německou výrobu a zbrojní průmysl důležitým centrem, které bylo zapotřebí uchránit před nálety. Zda ovšem na dřevěnou vějičku někdo ze spojeneckých pilotů sedl, není známo.

„Říká se, že Angloameričané o té dřevěné maketě věděli, a chtěli je vystrašit. A na tu dřevěnou maketu hodili dřevěnou bombu,“ dodává Poláková.

Pamětnice Božena Martiníková nad historickou fotografií
Spustit audio