Firma Tameh, jež dodává energie Liberty, půjde do reorganizace, rozhodli věřitelé

10. duben 2024 05:20

Dodavatel energií do ostravské huti Liberty – firma Tameh Czech – připravuje reorganizaci. U Krajského soudu v Ostravě jí to hlasováním umožnili její věřitelé. Tameh je od loňského prosince v úpadku a většinu z 300 zaměstnanců nechává bez práce doma. Řešením situace má být dohoda s hutí Liberty nebo odkoupení Tamehu novým majitelem.

Čtyřicet minut po začátku jednání u Krajského soudu v Ostravě je jasno: „Přítomní věřitelé s výjimkou věřitele číslo jedna hlasovali pro reorganizaci,“ oznamuje insolvenční soudce Ladislav Olšar.

Spokojen je insolvenční správce Tamehu Dominik Hart. „Insolvenční správce naprosto souhlasí. Společnost, zaměstnanci si to zaslouží, takže nyní spouštíme reorganizaci,“ říká.

A výsledek vítá i zástupce bývalého klíčového dodavatele energií potřebných pro výrobu oceli v huti Liberty. „Děkujeme za podporu všem věřitelům a můžeme se dál soustředit na přípravu reorganizačního plánu a případnou dohodu s Liberty nebo prodeje Tamehu,“ předestřel mluvčí Tamehu Patrik Schober dva způsoby, jak by se firma mohla z problémů vymanit.

Jenže před soudem to byl zástupce huti Liberty, který se jako jediný hlasování zdržel. A skrze svého právního zástupce Michala Matouse odhalil vzájemné vztahy. „Přirozený partner pro diskuzi nebyl vůbec osloven a já bych se chtěl zeptat proč?“ ptal se právní zástupce LIberty ze společnosti WolfTheiss.

Věřitelé odsouhlasili reorganizaci Tameh Czech

Špatné vztahy Tamehu a Liberty popsal i mluvčí první jmenované firmy Patrik Schober. „Na bodu mrazu. A řekl bych i nekorektní ze strany Liberty, nepartnerské. A z naší strany? My se vždy ochotní jednat a to jednání vždy se snažíme vyvolat,“ říká mluvčí.

Tameh už zjišťuje i případný zájem kupců. Podle Patrika Schobera jich je velká řada. Jakou cestou se firma v úpadku vydá, bude jasnější až v létě.

Ze tří stovek zaměstnanců zůstává většina doma s 80 procenty platu. Do práce jich chodí jen několik desítek. Starají se o to, aby technologie Tamehu dál fungovaly, aby například nedošlo k výbuchu.

Spustit audio

Související