Firmy hledají zaměstnance stále častěji i ve věznicích. Například v Ostravě

22. červen 2018 06:20

Přibývá firem, kterým citelně chybí zaměstnanci. Řeší to i neobvyklým způsobem. Pošlou své personalisty například do věznice. Důkazem je náborová akce ve věznici v Ostravě-Heřmanicích. Nedostatek dělníků je třeba v těžkém průmyslu.

I pro samotné náboráře to je zvláštní chvíle. Na pohovory jdou mnoha zamřížovanými dveřmi. A v jedné z větších místností už je čeká desítka odsouzených, kteří budou do konce roku zase na svobodě.

„Hlavně vám tady pomůžou s prací, když pak skončíte výkon trestu,“ říká Marian. Zavřený je 4 roky. A chce do práce, až bude volný. „Hlavně kvůli dluhům. Práci chci jakoukoliv,“ dodává.

A pak už si k sobě sedají dvojice – odsouzený a personalista. „Velmi potřebujeme třeba vazače nebo paliče,“ říká Tomáš Potůček z firmy Vítkovice Steel. „Zaměstnáváme už dva lidi z těchto akcí a jsme s nimi spokojeni. Vidíme to jako dobrou cestu, jak získat nějaké nové potenciální a pro ně novou šanci,“ míní Potůček.

Právě takových firem, které vyřešily svůj problém a zároveň daly propuštěným práci, je stále více. „Navíc zjišťují, že ti naši kandidáti mají často větší chuť do práce než kandidáti takto z ulice,“ dodává za organizátory pohovorů Lenka Prokopová z Rubikon Centra.

Ostravská věznice Heřmanice je podle ní zatím druhá, ve které náboráři za vězni sami přišli. A další budou následovat.

autor: mrk
Spustit audio